Bursík by se mohl vrátit, zvažuje kandidaturu za zelené

Praha - Bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík by se mohl vrátit do politiky. O své kandidatuře v řádných parlamentních volbách jedná se svým nástupcem ve funkci Ondřejem Liškou. Uvedl to v pořadu Partie televize Prima. Bursík řekl, že ho řada lidí v čele s Liškou žádá, aby kandidoval. Své rozhodnutí, zda jejich volání vyslyší, odmítl dále komentovat s tím, že by to bylo předčasné. Bursík na funkci předsedy SZ rezignoval po debaklu v červnových volbách do Evropského parlamentu. Vedením strany byl pověřen tehdejší místopředseda strany a bývalý ministr školství Liška. Bursík nebyl na kandidátce strany do mimořádných voleb, které se měly konat počátkem října.

Martin Bursík se narodil 12. srpna 1959 v Praze. V roce 1984 vystudoval ochranu životního prostředí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1989 se stal signatářem občanské iniciativy Hnutí za občanskou svobodu. Od počátku se angažoval v Občanském fóru.

V roce 1998 byl ministrem životního prostředí ve vládě Josefa Tošovského. Do roku 2005 pracoval jako konzultant v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí. Od září 2005 byl předsedou Strany zelených. V červnu 2006 byl za tuto stranu zvolen poslancem Parlamentu ČR. V letech 2002 až 2005 byl externím poradcem ministra životního prostředí Libora Ambrozka.

Místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí byl jmenován 9. ledna 2007. Tato vláda premiéra Mirka Topolánka padla 24. března 2009.