ODS zvažuje požadavek odvolání ministra Peciny

Praha - ODS bude na večerním jednání grémia zvažovat požadavek na okamžité odvolání ministra vnitra Martina Peciny. Podle strany je Pecina nekompetentní, porušuje zákony a politizuje ministerstvo. Předseda ODS Mirek Topolánek to dnes řekl novinářům v reakci na rezignaci Pecinova náměstka Zdeňka Zajíčka nominovaného ODS, který se vzdal funkce kvůli omezení svých pravomocí na ministerstvu. Premiér Jan Fischer dnes při interpelacích ve sněmovně řekl, že zatím nezaznamenal žádnou oficiální žádost, aby v souvislosti s obnovováním mandátu své vlády složení kabinetu personálně obměnil. S Pecinou ale prý bude o změnách na vnitru ještě v pátek mluvit.

„Včerejším rozhodnutím ministr vnitra Martin Pecina fakticky odvolal z funkce náměstka Zdeňka Zajíčka. Rozšířil tím řadu svých nekompetentních personálních zásahů, která začala jmenováním plukovníka Jiřího Komorouse, nominovaného sponzorem ČSSD Jaromírem Soukupem, do funkce prvního náměstka. ODS považuje tento krok za nepřijatelné překročení mandátu této vlády, jejího programového prohlášení a všech předchozích dohod,“ konstatoval před novináři předseda ODS.

Mirek Topolánek:

„Martin Pecina politizuje rezort ministerstva vnitra podle pokynů a zájmů Jiřího Paroubka, Lidového domu a ČSSD… Za nejvážnější ale považujeme fakt, že Martin Pecina svými politickými kroky ohrožuje klíčové projekty rezortu - zákonem schválenou reformu policie a elektronizaci veřejné správy.“

Náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček (ODS) se rozhodl rezignovat, protože nesouhlasí s tím, že ministr Martin Pecina (nominovaný ČSSD) omezil jeho pravomoci. Zajíček se staral o elektronizaci státní správy, nově měl však zodpovídat pouze za IT technologie.

„Rozdělení kompetencí, které se právě teď odehrává na ministerstvu vnitra, je podle mého názoru nesystémové… To, co teď nastává, znamená vyhloubení příkopů uvnitř ministerstva vnitra, možné kompetenční spory uvnitř jednoho ministerstva, které by vůči veřejné správě, ať už na regionální, nebo celostátní úrovni, mělo mluvit jedním hlasem,“ zhodnotil situaci Zajíček.

„Náměstek Zajíček měl skutečně pod sebou čtyři sekce, z toho dvě splynuly v jednu, tu velkou jsem mu chtěl nechat, zbývající menší odebrat, aby zátěž na náměstky byla rovnoměrná,“ vyjádřil se pro ČT Pecina s tím, že za rozhodnutím nevidí jakýkoli politický podtext.

Jeroným Tejc (ČSSD) ve Studiu ČT24:

„Obecně považuji reakci ODS za hysterickou, nicméně pokud jde o věcnou stránku, ministr Pecina jen napravil to, co pokazil jeho předchůdce Ivan Langer. Když končila vláda ČSSD, vrchních ředitelů a náměstků na ministerstvu vnitra bylo přibližně 7. Poté přišel Ivan Langer a zvýšil jejich počet na 14. Tím nejen stoupl počet dobře placených lidí, ale především se zavedl nový článek řízení, který nezvyšuje efektivitu, ale jen prodlužuje čas k dalšímu rozhodnutí.“

  • Zdeněk Zajíček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1148/114708.jpg
  • Jeroným Tejc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1148/114745.jpg