Poslanci přerušili jednání o úsporném balíčku do zítra

Praha – V 11:30 začala ostře sledovaná schůze Poslanecké sněmovny, na níž poslanci jednali o úsporných opatřeních pro rozpočet na rok 2010. Poslanci schválili projednání ve stavu legislativní nouze. Krátce před 19. hodinou ale tento bod přerušili s tím, že se k němu vrátí zítra dopoledne. Sněmovna poté začala projednávat návrh na snížení platů ústavních činitelů, který není součástí balíčku úsporných opatření - ani tento bod ale poslanci nestihli dokončit a vrátí se k němu také zítra. Jednání provázela celá řada osobních útoků a vulgarit. Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák dokonce s notnou dávkou ironie podal v závěru jednání návrh na popravy poslanců.

Na začátku jednání vystoupil se svým projevem premiér Jan Fischer. Pokud poslanci vládní návrhy úsporných změn odmítnou nebo razantně změní, bude to podle svých slov pokládat za signál, že jeho vláda nemá podporu sněmovny. Vládní návrh se zatím dočkal kritiky od šéfů levicových stran. Po včerejším jednání lídrů to přitom vypadalo, že s drobnými změnami panuje na verzi ministra financí Eduarda Janoty shoda. Bez úsporných opatření by stát příští rok hospodařil s 230miliardovým deficitem.

Hlasy z vlády:

Premiér Jan Fischer:

„Pokud se rozhodnete vládní návrhy odmítnout, nebo zcela zásadně přepracovat, bude to pro mě signál, že vláda již nemá vaši podporu…“

Ministr financí Eduard Janota:

„Já sám bych nemohl pokračovat v roli ministra financí, pokud by existoval schodek státního rozpočtu ve výši 230 miliard korun. Je to pro mě nepřijatelné.“

„Pokud by změny provedené v rámci projednávání návrhu neumožnily takový rozpočet sestavit, minimálně já bych za rozpočet se schodkem vyšším než 164 miliard nemohl převzít odpovědnost předsedy vlády,“ řekl ve sněmovně Fischer. Janota by podle svých slov nemohl pokračovat v roli ministra financí, pokud by existoval státní rozpočet ve výši 230 miliard korun.

ČSSD dál prosazuje sociální opatření ze svého protikrizového zákona, především podporu nezaměstnaných. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek opakovaně zkritizoval hospodaření a počínání předchozí vlády vedené Mirkem Topolánkem (ODS). Není podle něj možné pokračovat v jejím daňovém populismu, který rozvrací veřejné finance.

Komunisté chtějí progresi přímých daní

Lidovci navrhují zdanit hazard. ODS je ochotna podpořit pouze zachování výše rodičovského příspěvku, porodného a příspěvků pro postižené lidi, pokud se nezvýší sazba daně z příjmu u lidí s platem nad 145 tisíc korun měsíčně. Pokud ale sněmovna schválí i jiné pozměňovací návrhy, předlohu jako celek nepodpoří. TOP 09 nepodala žádný pozměňovací návrh. Balíček jako celek ale podpoří. Strana zelených je s dohodou spokojena.

Slovní přestřelka mezi Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Davidem Rathem (ČSSD):

Miroslav Kalousek: „Opravdu tato sněmovna chce být rukojmím zbytnělého ega z kolotočářsko-veksláckého prostředí?“

David Rath: „Trochu mě mrzí, že pan Kalousek tady roky aplikuje způsob, že nám tady řekne svá moudra, všechny zpouráží a pak odejde čerpat další inspiraci nejspíš do nějaké z místních náleven.“

David Rath: „Aaa, pan Kalousek si na mně vzal hůl - prostřednictvím předsedající. (Smích.) Doufám, že ji nebudete prostřednictvím předsedající aplikovat.“

Miroslav Kalousek: „Já se občas opiji a vy se chováte jako ´debil´. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat…“

KSČM balíček v dohodnuté podobě odmítá a předložila vlastní pozměňovací návrhy. Chce, aby se souběžný návrh na čtyřprocentní snížení platů ústavních činitelů rozšířil i na představitele krajů a obcí nebo manažerů firem se státní účastí. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se balíček vrací k tématům, která způsobila dlouhodobě schodkové hospodaření. Požaduje mimo jiné progresi přímých daní, jejichž snižovaní podle něho vede k rozpočtovým problémům.

Záznam z jednání Poslanecké sněmovny si můžete přehrát zde.

Dalším bodem na dnešní schůzi sněmovny bylo snížení platů ústavních činitelů. Vláda navrhuje čtyřprocentní pokles, ČSSD i komunisté ale chtějí až 20% snížení, panují také obavy z protestů soudců, kterých se změna též týká. Také tento bod v pátek projednají poslanci ve stavu legislativní nouze.

V samém závěru jednání přistoupil k pultu poslanec ČSSD Vítězslav Jandák a ironickým návrhem shrnul celkový dojem z celodenního dění ve sněmovně: „Já myslím, že šílenství dostoupilo vrcholu. Navrhuji, aby každý týden byl popraven jeden poslanec.“  Jeho výrok odměnilo plénum smíchem a potleskem.

Tři noví poslanci dnes složili slib

Na začátku mimořádné schůze složili slib tři noví poslanci. Předsedu ODS Mirka Topolánka, který minulý týden vzdal svůj mandát, nahradila Monika Hašková (ODS). Libor Nowak (ODS) a Ladislav Velebný (ČSSD) pak nahradili poslance Karla Sehoře a Rudolfa Kufu, kteří byli zvoleni do kolegia Nejvyššího kontrolního výboru.

  • Jan Fischer ve sněmovně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1135/113429.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1133/113273.jpg
  • David Rath a Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1135/113426.jpg