Fischer se snaží, aby ratifikace Lisabonu letos skončila

Praha - Vláda podle premiéra Jana Fischera dělá vše pro to, aby Česko dostálo závazku dokončit ratifikaci Lisabonské smlouvy o reformě EU do konce letošního roku. Premiér to uvedl v odpovědi na otevřený dopis skupiny senátorů ohledně záměru jejich kolegů nechat smlouvu znovu přezkoumat Ústavním soudem.

„Neodůvodněné odkládání dokončení ratifikačního procesu by mělo negativní dopad na postavení a vliv ČR v Evropské unii. Vláda proto vyvíjí maximální úsilí, aby dostála politické odpovědnosti ČR vyplývající ze závazku z Evropské rady dokončit ratifikaci do konce letošního roku,“ uvedl premiér v odpovědi adresované místopředsedkyni Senátu Aleně Gajdůškové (ČSSD).

Gajdůšková spolu s dalšími senátory v otevřeném dopise už v červenci vybídla zástupce hlavně z ODS, aby se stížností neotáleli a tím ratifikaci smlouvy nebrzdili, nebo respektovali schválení smlouvy parlamentem. Tvůrce stížnosti obviňují z obstrukce; podle ČSSD se ODS chová pokrytecky, když slovně proklamuje ochotu podpořit smlouvu, avšak její senátoři činí kroky proti jejímu schválení. Stížnost chtějí podat v úterý.

S požadavkem na rychlé předložení stížnosti se ztotožnila minulý týden i vláda. „Nic nebrání tomu, aby návrh týkající se Lisabonské smlouvy byl podán bez dalšího zbytečného odkladu,“ uvedla ve svém prohlášení. „Vláda i nadále bude pokračovat v intenzivní snaze rozptýlit případné pochybnosti o souladu Lisabonské smlouvy s českou ústavou tak, aby proces ratifikace mohl být úspěšně dokončen,“ dodal k tomu dnes Fischer. Podotkl, že proces ratifikace bude dovršen okamžikem připojení podpisu prezidenta Václava Klause k ratifikačním listinám.

Alena Gajdůšková
Zdroj: ČT24