Kohout se setká s Clintonovou, Klaus promluví o komunismu

New York - Český ministr zahraničí Jan Kohout by měl dnes v New Yorku jednat se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Kohout se tento týden v USA účastní zasedání Valného shromáždění OSN. Českou delegaci na něm vede prezident Václav Klaus. V posledních dnech je hlavním tématem ve vztazích USA-ČR zrušení dosavadních amerických plánů na vybudování protiraketového deštníku v Česku a Polsku. Tento krok vyvolal na české i polské politické scéně příznivé i kritické reakce. Lze tak očekávat, že bude i předmětem dnešního jednání obou ministrů zahraničí.

Clintonová již v pátek uvedla, že ČR i Polsko jsou hlavními kandidáty na umístění nových mobilních antiraket, které USA zamýšlejí v Evropě rozmístit místo původně plánované části protiraketového štítu.

Klaus promluví o pádu komunismu i o změnách klimatu

Kohout bude jednat s Clintonovou (zdroj: ČT24)

Prezident Klaus dnes ve Washingtonu vystoupí na konferenci ke 20. výročí pádu komunismu, kde přednese úvodní projev. Poté by se měl přesunout do New Yorku, kde se v úterý zúčastní summitu OSN k otázkám změn klimatu. Ve středu pak vystoupí na Valném shromáždění OSN.