Komunisté nevzdávají snahu zrušit zdravotnické poplatky

Praha - Komunisté se znovu pokusí zrušit zdravotnické poplatky. Tento týden předložili jejich poslanci sněmovně příslušnou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Návrh KSČM počítá s tím, že by se poplatky zcela zrušily, ponechal by se ale ochranný limit 2 500 korun. S oznámením přišla předkladatelka novely, poslankyně Soňa Marková (KSČM).

Komunisté se už jednou snažili poplatky zrušit jinou novelou. Sněmovna ji sice schválila, Senát ji ale odmítl a dolní komoře vrátil s pozměňujícími návrhy. Senátoři stejně přistoupili také k sociálnědemokratické novele, která poplatky výrazně omezovala.

Senátoři k oběma návrhům přidali možnost bezplatného očkování proti pneumokoku. Minulý pátek se ale v dolní komoře nenašlo dost hlasů pro schválení senátní verze ani původní poslanecké. Poplatky proto zůstaly v takové podobě, která platí od letošního dubna.

Ochranný limit se osvědčil

Komunisté v původním návrhu rušili poplatky i ochranný limit. Právě rušení limitu jim ale vyčítali i odpůrci poplatků. Limit by se dal uplatnit třeba pro seniory nebo těžce nemocné, kteří berou mnoho léků. Nyní proto návrh upravili s tím, že ponechají ochranný limit. „Limit se osvědčil především pro ty nízkopříjmové skupiny, které berou hodně léků,“ řekla Marková.

Od dubna neplatí třicetikorunové poplatky děti do 18 let v lékařských ambulancích. Nadále je ale platí v nemocnici, na pohotovosti i v lékárně. Dětem a seniorům nad 65 let klesl od dubna také roční ochranný limit na poplatky u lékaře a platby za léky z 5 000 korun na polovinu.

Vydáno pod