Policie honila v Jesenici Pitra, který tam nebyl

Praha - Policisté kvůli informaci o možném příjezdu uprchlého podnikatele Tomáše Pitra zasahovali v Jesenici u Prahy. Před třemi týdny totiž získali údaje o tom, že se kontroverzní podnikatel pohybuje po České republice v modrém Passatu s tmavými skly, pobývat měl i ve svém jesenickém domě. Podle informací serveru Aktuálně.cz Pitr v Česku nebyl, pouze zkoušel bdělost policie. Pitr se podle některých informací skrývá ve Švýcarsku, údajně se pohybuje i v Rakousku.

„Byly to úplné manévry. Do jesenického komplexu postupně zajíždělo a vyjíždělo několik aut, včetně toho Passatu. Jako by si někdo přál, aby si toho policie všimla,“ uvedl zdroj serveru. Státní úředník obeznámený s případem potvrdil, že kriminalisté nezjistili, zda Pitr v Česku byl, nebo ne. Podle Aktuálně.cz nebyl.

Server již několikrát přinesl informace o podnikatelových návštěvách v Česku. Naposledy to bylo koncem května - do Prahy prý přijel kvůli obchodu a zastavil se i v bance.

Pitr, který je považován za jednoho z nejbohatších Čechů, byl odsouzen k pěti letům vězení. Obžaloba v procesu vinila jeho, podnikatele Jiřího Syrovátku, Miroslava Provoda, Milana Jungra a Vratislava Romanovského z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, a stát tak připravili asi o 51 milionů korun. Soudy uložily Provodovi a Syrovátkovi také pětileté vězení. Romanovský a Jungr dostali podmíněné tresty.

Kontroverzní podnikatel utekl do zahraničí v červnu 2007 v době, kdy měl nastoupit do pankrácké věznice. Je na něho vydán tuzemský, evropský a mezinárodní zatykač. Ústavní soud nedávno definitivně zamítl obnovení jeho procesu. Provod je ve vězení. Syrovátkovi kvůli nemoci soudní senát odpustil trest.

Vydáno pod