Klaus souhlasí s odkladem voleb, chce posílit mandát Fischerovy vlády

Praha - Prezident Václav Klaus souhlasí s tím, že by se volby měly konat jen tehdy, budou-li naprosto nezpochybnitelné. Fischerova vláda by do té doby měla dostat pevný a jasný mandát. Prezident to uvedl po schůzce s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Klaus také znovu zdůraznil, že politický chaos je důsledkem rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení původního říjnového termínu voleb.

Soud podle Klause svým rozhodnutím zásadním způsobem narušil volnou soutěž politických stran a zpochybnil právní jistotu a předvídatelnost na politické scéně. Důsledkem je prý destrukce zbytků důvěry mezi parlamentními stranami, což je pro občany této země velmi nešťastné. 

Klaus chce teď hledat možnosti, jak hlubokou politickou krizi vyřešit volbami v jakémkoliv včasném termínu. Nevyloučil tak, že by se volby mohly konat i v předčasném termínu. Také Jiří Paroubek potvrdil, že se s prezidentem bavili o termínu voleb, ani on ale nijak nespecifikoval pojem „včasný“ termín voleb. 

Klaus také upozornil, že do té doby musí mít vláda premiéra Fischera posílený mandát, aby nebyla neustále zpochybňována. Jenomže na tom se musí shodnout hlavně politické strany zastoupené v Parlamentu. Podle Jiřího Paroubka není nutné vyvolávat hlasování o důvěře Fischerovy vlády ve sněmovně, ovšem pokuď si to premiér bude přát, tak je to možné.

Šéf ČSSD ale zároveň odmítl úterní výzvu ODS, aby Fischerův kabinet spojil svou důvěru s hlasováním o balíčku úsporných opatření z dílny ministra financí Eduarda Janoty. Takový krok by podle Paroubka destabilizoval politickou situaci.

Paroubek také na brífinku zopakoval, že se včerejší rozhodnutí strany nepodpořit rozpuštění sněmovny a tím i předčasné volby rodilo na základě právních analýz, se kterými také Paroubek prezidenta seznámil. „Myslím, že to jsou věci, se kterými by se měla seznámit i česká veřejnost,“ dodal Paroubek. Strana tak zřejmě analýzy právníků zveřejní.

Původně měl jít na Hrad také šéf ODS Mirek Topolánek. Upřednostnil ale plánovanou cestu do Brna. Navíc se nechtěl sejít pouze s Paroubkem a Klausem: „To není žádná velkokoaliční dohoda. Pokud má být dohoda a jednání, tak na širší platformě těch, kteří mají odpovědnost, a to není jenom Paroubek, Topolánek a Klaus.“ Na Hrad půjde Topolánek ve čtvrtek dopoledne. Nikoho dalšího prezident zatím nepozval.

Klaus se sešel i s Janotou, diskutovali o rozpočtu

Prezident se na Hradě sešel také s ministrem financí Eduardem Janotou. Ten po krátkém jednání uvedl, že jeho úsporný balíček, kterým chce snížit schodek státního rozpočtu, ještě pravděpodobně projde změnami. Ministr financí se do něj pokusí promítnout i názory politických stran, na páteční odpoledne proto svolal schůzku s politiky. Společně prý budou hledat řešení, které bude vyvážené z hlediska škrtů ve výdajích a zvýšení daní. Z postojů politických stran podle něj ale vyplývá, že dosáhnout dohody bude velmi komplikované.

Ministr financí by byl nicméně rád, kdyby se o balíčku ve sněmovně hlasovalo jako o celku. Jenomže to odmítá ČSSD, Paroubek totiž znovu zopakoval, že chtějí sociální demokraté o balíčku hlasovat po jednotlivých částech. Předseda ODS Mirek Topolánek přitom v úterý prohlásil, že balíček by měl jít do sněmovny jako celek a občanští demokraté pro něj zvednou ruku pouze v případě, že minimálně polovina úsporných opatření bude na výdajové straně rozpočtu.

Setkání prezidenta Klause s Jiřím Paroubkem
Zdroj: ČT24/ČTK