Cizinci v ČR: Nyní mohou dobrovolně domů i nelegálové

Praha - Ode dneška se mohou hlásit do projektu dobrovolných návratů i cizinci, kteří v Česku pobývají nelegálně. Letenku si buď uhradí sami, nebo vycestují na náklady českého státu. Motivací pro přihlášení do projektu je podle ministerstva vnitra to, že jim pak hrozí menší trest - do ČR se budou moci vrátit dříve než v případě, že by byli vyhoštění. Projekt pro nelegály potrvá do 15. prosince. Informační kampaň spustilo ministerstvo na konci července a zaplatilo za ni 1,5 milionu korun. Informace se k lidem, kteří jsou v Česku nelegálně, dostaly prostřednictvím letáků v několika jazykových mutacích.

Projekt hned v den spuštění využili první nelegálové - na královéhradeckém inspektorátu cizinecké policie se přihlásili Vietnamec a Ukrajinec. Pro přihlášení do projektu je potřeba mít čistý trestní rejstřík, žádné dluhy a platný cestovní pas. I tak ale někteří pořád raději zůstanou v Česku, protože ve své domovině práci neseženou anebo jen takovou, za kterou nejde vyžít. Podle odhadu zaměstnaneckých agentur pro cizince se počet nelegálů, kteří v Česku pracují, rok od roku zvyšuje. Nejčastěji pracují pro soukromníky na stavbách. Podle odhadů cizinecké policie jich jsou v Česku stovky, neziskové organizace hovoří spíše o tisících.

Přihlášené nelegálně pobývající cizince ministerstvo vnitra rozdělí do dvou skupin. V první budou lidé bez vlastních finančních prostředků, ministerstvo jim uhradí letenku a ubytování na poslední noc před odletem. Čeká je však delší zákaz pobytu v ČR než druhou skupinu. Do té budou zařazeni ti, kteří si letenku do vlasti uhradí sami.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Projekt dobrovolných návratů funguje od 16. února a má snížit riziko kriminality, které souvisí s nelegálním pobytem nezaměstnaných cizinců. Prozatím se do něj mohli hlásit jen ti, kteří mají v ČR legální pobyt. V první fázi, která začala 16. února a skončila 24. července, dostávali cizinci do začátku 500 eur (cca 12.750 korun). Přihlásilo se do ní 1871 cizinců, nejvíce z Mongolska. Náklady na první fázi projektu ministerstvo vyčíslilo na 60,2 milionu korun. Do druhé fáze, která začala 27. července, se může přihlásit maximálně 4000 cizinců, kteří dostanou do začátku už jen 300 eur (cca 7650 korun). Náklady na tuto část vyjdou podle ministerstva na 50,7 milionu korun.