Policie zatkla squattery, kteří obsadili dům na pražském Albertově

Praha – Policie dnes v půl sedmé ráno zasáhla proti squatterům, kteří obsadili dům na Albertově v Praze 2, a čtyřiadvacet jich zadržela. Nelegální obyvatelé neuposlechli opakované výzvy, aby budovu soukromého majitele na rohu ulic Apolinářské a Na Slupi opustili. Příslušníci zásahové jednotky tudíž vnikli do domu a squattery odvedli do připravených antonů. Squatteři dům obsadili včera v podvečer a několikrát se střetli s policií. Zadržení jsou podezřelí z porušení práva k bytu a nebytovým prostorům, hrozí jim až dva roky vězení. Celkem bylo při policejních manévrech zatčeno asi sto lidí.

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana se squatteři vyvedení z budovy fyzicky nebránili, kladli jen verbální odpor. „Všech čtyřiadvacet zadržených skončí na policejní služebně, kde s nimi jejich protiprávní jednání budeme řešit ve zkráceném přípravném řízení. S největší pravděpodobností skončí již zítra před soudcem,“ informoval Hulan. Mezi zadrženými je také reportér serveru iDnes.cz Pavel Eichler, který se do objektu dostal ještě předtím, než policie dům oblkíčila. Žádných výjimek ze strany policie se však nedočká.

Policie dům dobyla napotřetí

Zásahu se účastnilo od soboty podle odhadů celkem 100 až 120 policistů. Náklady se budou pohybovat údajně kolem půl milionu korun. Policie připravovala definitivní ranní zákrok proti squatterům od nočních hodin a do budovy vstoupila několikrát. K opuštění domu vyzvali policisté squattery necelou hodinu po půlnoci.

Nejprve policisté do obsazeného domu vnikli pomocí beranidel, kdy museli motorovou pilou a sekyrami odstraňovat zátarasy, které v domě podle ní squatteři vystavěli. Zastavili se až na chodbě. Znovu se dovnitř pokusili dostat přes dvůr, ale noví obyvatelé stále odolávali.

Situace se změnila ráno, když policie přišla s razantnějším postupem. Těžkooděnci se po žebřících dostali přímo do oken bytů a během dvaceti minut celý objekt zajistili a squattery odvedli do připravených policejních antonů.

Praha zažila se squattery horký večer

Squatteři a jejich příznivci se sešli odpoledne na Palackého náměstí s cílem obsadit v metropoli některou z nevyužívaných budov. Vybrali si někdejší budovu lázní na Albertově. Dovnitř a na střechu budovy se dostalo kolem 15 squatterů s tím, že se na využívání budovy s majitelem dohodnou. Zástupce vlastníka v něm ale žádné cizí lidi nechtěl. Policie kontaktovala státního zástupce, který uvedl, že jde ze strany squatterů o trestný čin.

Policisté následně zabránili vstupu dalších osob do objektu a vyzvali je k rozchodu. Při následných potyčkách u domu zadrželi pět squatterů. Dav za pomoci výbušek rozehnali a okolí domu uzavřeli. „Tam byla ulička, do které nás naháněli a mlátili lidi anebo je kopali a postrkovali. A do toho chaosu pustili dělobuchy a slzný plyn,“ stěžovala si na policejní zásah svědkyně Markéta Křížková. Zástupci squatterů tvrdí, že celá akce byla nenásilná a k veškerému násilí došlo na popud policie.

Zhruba čtyřicetičlennou skupinu policisté později zadrželi na opačném konci Apolinářské ulice, další, třicetičlennou ve Viničné ulici. Lidé údajně rozebírali chodník, kostky si dávali do batohů. Neuposlechli výzvy veřejného činitele.

Dům v Apolinářské jako satisfakce za Miladu?

Squatteři obsadili nový dům v návaznosti na červnové vyklizení známého pražského squatu Milada. Důvodem byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v okolí. Vystěhovaným squatterům nalezl nové ubytování ministr pro lidská práva Michael Kocáb v soukromém domě v Truhlářské ulici.

Z diskuse na squatterských internetových stránkách:

Libor prakesch (24. února 2009)

Ano, roky ten dům obdivuji. Myslím, že nechat ho takhle chátrat, to je trestuhodné. Rozhodně by si obsazení zasloužil. Už jenom pro to haló, co to potom spustí. Momentálně jen chátrá a náš skvělý památkový úřad to toleruje. Každý dům trpí pokud není obývaný, navíc tady už jsou rozbitá okna, tak myslím, že není co řešit, jednoznačně obsadit, jen ať se páni ouředníci proberou.

OTL (7. srpna 2009)

Tak u tohoto domu mě skutečně píchlo u srdce……chce to konat.

já (26. srpna 2009)

..a bude někdo konat?

(Zdroj: realitka.squat.net)

Vydáno pod