Pražští squatteři obsadili opuštěný dům v Apolinářské, policie zasáhla a zatýkala

Praha - Squatteři dnes odpoledne obsadili opuštěný dům na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi v Praze 2. Do budovy již vlezlo odhadem patnáct squatterů a část z nich již vylezla na střechu domu. K budově také dorazila asi stovka příznivců squatterství, kteří se předtím sešli na Palackého náměstí. Policie je však dovnitř nepustila a kolem 20. hodiny shromáždění rozehnala. Následně zadržela více jak sedm desítek příznivců squatterství, kteří navzdory policejní výzvě rozebírali chodník, kradli kostky a stavěli zátaras. Jsou podezřelí z neuposlechnutí výzvy veřejného činitele.

V Apolinářské ulici policie zadržela čtyři desítky lidí. Museli si lehnout na zem. Jedním ze zadržených je zastupitel Prahy 3 za Stranu zelených Matěj Stropnický. Jeden ze squatterů tvrdil, že nic neudělali, jen skandovali hesla. Policisté lidi po jednom odváděli ke svým dodávkám ke kontrole. Podobné to bylo ve Viniční ulici, kde policisté zadrželi další tři desítky stoupenců squatterství. Nemuseli ale ležet na zemi, stáli opření o zeď.

Apolinářská za Miladu

Vstup a reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Podle tvrzení squatterů byla budova před sedmi lety neúspěšně dražena a nyní je v zástavě banky. Obsazení domu by nejpíše měla být náhrada za vilu Milada, kterou na konci června za asistence policie vyklidila najatá bezpečnostní agentura.

Obsazení domu v Praze 2 squattery je podle státního zástupce, který k domu dorazil, trestný čin - squatteři se dopustili porušení práv k domu a nebytovému prostoru. Policie věc vyšetřuje, podezření zatím míří proti neznámému pachateli. Policisté dosud zadrželi před domem jen dva stoupence squatterství pro neuposlechnutí výzvy veřejného činitele.

Nejprve mladí lidé do domu šplhali z Apolinářské ulice. Policisté dav upozornili, že páchají trestný čin. Pak je za použití obušků vytlačili do ulice Na Slupi do vzdálenosti deseti domů od domu. Squatteři skandovali „gestapo“ a házeli na policisty různé věci, například plastové lahve. Zásah trval několik minut. Na místo přijely další policejní mikrobusy. Po příjezdu státního zástupce policie shromáždění rozehnala.

Dům je opuštěný, tvrdí squatteři

Majitel domu si uvnitř nikoho nepřeje. Avšak i přesto se původní počet deseti squatterů uvnitř zdvojnásobil. Rozuzlením celé situace bude nejspíše další policejní zásah. Policisté z antikonfliktního týmu budou se squattery jednat, aby budovu opustili. Na místě jsou ale také policisté ze zásahové jednotky, takzvaní těžkooděnci.

Jde o poměrně velký několikapodlažní dům. Okna v přízemí a z jedné strany i v patře má zazděná. „Squatování právě tohoto domu má několik důvodů. Je dlouhá léta opuštěný, nevyužívaný a ponechaný svému osudu,“ oznámil mluvčí squatterů, který si říká teta Milada.

Rozsáhlý dům na Albertově ve stylu art deco vznikl ve druhé polovině dvacátých let jako lázně. O jeho obsazení se na squatterském webu diskutovalo již od počátku roku. „Myslím že nechat ho takhle chátrat je trestuhodné. Rozhodně by si obsazení zasloužil, “ píše se na stránkách realitka.squat.net.

Majitel chtěl z domu vytvořit hotel

Dům chátrá od počátku devadesátých let – tehdy ho od OPBH koupila česko-rakouská firma KORF, která v něm chtěla vybudovat kliniku. Kromě lázní tu ale bylo mnoho dekretovaných bytů, plány firmy tak zkrachovaly. V roce 2005 se měla budova zbourat. Magistrát však demolici firmě KORF nepovolil a dům pak brzy propadl bance.

Od banky dům koupila italská firma, která zde zamýšlela vybudovat hotel. Za dva roky však k ničemu nedošlo. Podle zástupců radnice Prahy 2 firma s městem stále komunikuje. Sice od původního plánu ustoupila, avšak byty rekonstruovat stále chce.

Milada byla vyklizena násilím

V posledním pražském squatu Milada bydleli mladí lidé déle než deset let. Bezpečnostní agenturu, která obydlí vyklidila, si zaplatil Ústav pro informace ve vzdělávání. Tato instituce dům spravuje a k tomuto kroku přistoupila kvůli stížnostem okolních obyvatel, jimž se nelíbil hluk a nepořádek v okolí.

Vystěhovaným squatterům nalezl nové ubytování ministr pro lidská práva Michael Kocáb v soukromém domě v Truhlářské ulici. Majitel objektu Petr Svinka jim nabídl téměř zadarmo tři byty do doby, než bude dům opravovat. Proti se postavili nájemníci budovy. Někteří z nich tvrdí, že squatteři slouží jako nástroj k vystěhování nájemců.

Týden nepřizpůsobivosti pokračuje

Dnešní akce stoupenců squatterství předchází Týdnu nepřizpůsobivosti. Při něm se budou konat koncerty a přednášky zaměřené především na podporu takzvaných nepřizpůsobivých lidí, kterými organizátoři myslí například squattery nebo Romy. Akce vyvrcholí karnevalem, který se v centru Prahy koná každoročně. Loni se jej zúčastnilo několik tisíc lidí.