Klaus podepsal ústavní novelu, cesta k rozpuštění sněmovny je volná

Praha - Prezident Václav Klaus dnes podepsal ústavní novelu o rozpuštění Poslanecké sněmovny i související novelu volebního zákona. Učinil tak hned po příletu z polských Sopot, kde se účastnil schůzky prezidentů zemí visegrádské čtyřky. Obě novely nyní dostane ke spolupodpisu premiér Jan Fischer. Sněmovna by se mohla rozpustit v úterý. Prezident by pak nejpozději do čtvrtka mohl vyhlásit volby na termín 6. - 7. listopadu.

Ústavní novela ukládá prezidentovi rozpustit sněmovnu na její návrh, který by schválila třípětinová většina poslanců. Sněmovna by o tom mohla rozhodovat v úterý. Prezident by následně mohl vypsat předčasné volby na 6. a 7. listopad. Podle ústavy se sněmovní volby musejí konat do 60 dnů po jejím rozpuštění. Podle související volební novely je má prezident vyhlásit nejpozději 50 dnů před jejich začátkem. Zákony podle mluvčí ministerstva vnitra Hany Malé mohou být vyhlášeny v případě potřeby ve Sbírce zákonů i o víkendu.

Poslanci a senátoři sice včera schválili úpravu ústavy, která může vést k předčasným volbám, nicméně opět hrozí, že i tato novela ústavy může být předmětem další stížnosti u Ústavního soudu. Takovou možnost ve sněmovně připustil i nezařazený „rebel“ poslanec Miloš Melčák, který pro novelu ruku nezvedl. Jeho právní zástupce a bývalý vicepremiér Jak Kalvoda, jenž se na přípravě ústavy v roce 1992 také podílel, již začátkem září připustil, že přijatá trvalá změna ústavy skončí na stole ústavním soudcům. Nicméně Kalvoda tvrdí, že vše záleží na poslanci Melčákovi.