Lídři stran věří v otevřenou cestu k volbám

Praha - Lídři politických stran ve sněmovně vyjádřili potěšení nad rychlým odhlasováním novely ústavního zákona a naději, že stejně bleskový bude také postup horní parlamentní komory a prezidenta. Odhlasovanou novelu vesměs považují za otevření cesty k předčasným volbám. Nezařazený poslanec Miloš Melčák vzápětí po schválení novely naznačil, že hodlá novou normu znovu napadnout, jakmile vstoupí v platnost.

„Jsem rád, že v této chvíli je na stole řešení jako základ pro projednávání v Senátu, který vlastně původní návrh na trvalou změnu ústavy do Poslanecké sněmovny předložil, a zakládá se tím fakticky řešení krize, která podle mého nemá od listopadu 89 v České republice paralelu,“ vyjádřil se pro novináře po schválení novely šéf občanských demokratů. V Topolánkově pohledu není možné se v současné situaci na čemkoli ve sněmovně dohodnout a předčasné volby jsou podle něj jedinou cestou.

Také Jiří Paroubek doufá v uvolnění bariér pro konání voleb v listopadu. „Předpokládám, že se tím otevřela cesta k posunutému, přesto ale reálnému termínu mimořádných voleb do Poslanecké sněmovny… Tato dohoda byla určitě pro mnoho poslanců bolestivá a je potřeba, aby všichni slyšeli, že si toho velmi cením napříč politickým spektrem,“ oznámil Paroubek.

Cyril Svoboda (KDU-ČSL) soudí, že by poslanci měli s hlasováním o rozpuštění sněmovny podle dnes schválené novely ústavy počkat do té doby, než budou mít naprostou jistotu, že je z ústavního hlediska v pořádku. „Chceme mít jistotu, nechceme tady předvádět to věčné divadlo na volby-nevolby, kampaň-nekampaň,“ zdůraznil Svoboda s upozorněním, že v úterý většina lidoveckých poslanců pro rozpuštění sněmovny hlasovat nebude.

Cyril Svoboda
Zdroj: ČT24