Důl Karviná pohřbil polského horníka

Ostrava - V Dolu Karviná v závodě ČSA v noci na dnešek zahynul při důlním otřesu čtyřiadvacetiletý polský horník. Další tři čeští horníci byli zraněni. V době otřesu pracovalo ve štole 16 lidí především z Polska, všichni už jsou na povrchu. Otřes nastal ve čtvrtek v půl desáté večer v hloubce asi 1000 metrů a podle mluvčí OKD Zuzany Kolárikové šlo o geomechanický jev. Příčiny neštěstí vyšetřují komise Obvodního báňského úřadu v Ostravě, policie, vedení OKD a odbory, známé by mohly být asi za měsíc.

Zranění horníci byli převezeni do Fakultní nemocnice Ostrava a Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Na chirurgickém oddělení karvinské nemocnice leží dva z nich, kteří už na šachtě pracují přes dvacet let. „Jsou mimo ohrožení života. Mají pohmožděniny, zlomeniny a jsou vyčerpaní,“ informoval náměstek karvinské nemocnice Jan Kaczmarczyk. Třetí zraněný horník leží v traumatologickém centru ostravské nemocnice. „Pacient utrpěl závažné poranění dolní končetiny a pohmožděniny. Podrobil se operačnímu zákroku a nyní je ve stabilizovaném stavu,“ řekl ČT mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Představitelé OKD záhy kondolovali pozůstalým. „Chci jménem svým i za celou společnost vyjádřit upřímnou soustrast rodině i blízkým zesnulého kolegy,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck. OKD se podle něj snaží zvyšovat bezpečnost důlních provozů, některým přírodním jevům však není v lidských silách čelit, uvedl. Důlní otřes ucítili i obyvatelé nedaleké Orlové.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

V dolech na Karvinsku zahynul naposled horník letos v červenci. Zasáhla jej hornina padající ze stropu. V lednu v Dolu Darkov na Karvinsku usmrtila horníka přepravní klec. Podle horníků se musí s takovým rizikem počítat. „Stát se to může. S tím neuděláme nic,“ uvedl jeden z nich.

Doly v Karviné
Zdroj: ČT24