Tomáš Sokol bude zastupovat stát při soudním řízení o zrušení DS

Praha - Advokát Tomáš Sokol bude zřejmě zastupovat stát při soudním řízení o zrušení krajně pravicové Dělnické strany (DS). Trvá na tom Úřad vlády, který chce Sokolovi za jeho služby zaplatit 10 milionů korun. Návrh na zrušení strany má už ministerstvo vnitra hotový a předložit jej vládě hodlá do 16. září. Údajné propojení Dělnické strany s neonacisty měli u Nejvyššího správního soudu původně prokazovat právníci ministerstva vnitra. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Sokol deníku informaci nepotvrdil. „Odkazuji na advokátskou mlčenlivost,“ uvedl. Mluvčí kabinetu Roman Prorok řekl, že žádná smlouva s konkrétním advokátem zatím podepsána nebyla. „Řeknu jenom jedno. Ta věc je velmi složitá a velmi důležitá. Vláda má zájem na tom, aby toto podání bylo v maximální kvalitě,“ sdělil Prorok.

„Původně byl vedle Sokola ve hře o zastupování i advokát Pavel Uhl. Nakonec bylo rozhodnuto, že věc budou před soudem hájit přímo právníci ministerstva. Náhlá změna rozhodnutí pro Sokola je podle mě nešťastná. Nevypadá to přinejmenším dobře. Tento advokát v minulosti například před soudem hájil vydavatele Hitlerova Mein Kampfu,“ řekl údajně nejmenovaný pracovník ministerstva vnitra, který se účastnil přípravy žaloby.

Ministerstvo vnitra nechce prozdradit, jak bude nový návrh vypadat

Tomáš Vandas, předseda Dělnické strany

„Nám je vcelku jedno, kdo proti nám bude stát. My jsme přesvědčeni, že u soudu opět zvítězíme.“

Ministerstvo vnitra zatím nechce zveřejnit to, jakým způsobem se nový návrh na zrušení DS bude odlišovat od prvního, který byl vypracován vloni za úřadování Ivana Langra (ODS) a který soud zamítl s tím, že neobsahoval dostatek přesvědčivých důkazů.

Ministr vnitra Martin Pecina v polovině srpna uvedl, že by druhému návrhu mohl pomoci případ dubnového žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. O spojení Dělnické strany s neonacisty ve výroční zprávě za loňský rok hovoří i Bezpečnostní informační služba.

Předseda extremistické Dělnické strany Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24