Průzkumu Medianu vévodí ČSSD, lidovci by neuspěli

Praha - V předčasných volbách by podle srpnového průzkumu agentury Median zvítězila ČSSD s 34,4 procenta hlasů, druhá ODS by dostala 32,8 procenta. Do sněmovny by se voličskými preferencemi neprokousala KDU-ČSL, které průzkum předpovídá pouhých 3,5 procenta hlasů. Agentura Median ale připouští možnou statistickou chybu při zpracování průzkumu jako příčinu výsledku lidovců.

Do sněmovny by se dostala také KSČM s 13,9 procenta. Schwarzenbergova TOP 09, které volební průzkum přisoudil 8,3 procenta, vykazuje dlouhodobě obdobné výsledky. Pod pětiprocentní hranicí by vedle KDU-ČSL skončili také zelení, které by volily 2,4 procenta lidí. Výsledek lidovců je s ohledem na statistickou chybu nejednoznačný.

Průzkumu se zúčastnilo 1026 lidí a statistická odchylka výsledku činí u malých stran dva procentní body, u velkých stran čtyři. Median proto nevylučuje, že by KDU-ČSL nakonec pětiprocentní klauzuli překonala, vzhledem k vývoji jejích preferencí v minulých šetřeních by současný výsledek mohl být náhodným výkyvem.

Vydáno pod