Vladimír Hučín neuspěl s žalobou na Hradílka

Ostrava - Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu bývalého disidenta a někdejšího agenta kontrarozvědky Vladimíra Hučína. Ten v soudním sporu požaduje očištění jména po Tomáši Hradílkovi, který se vůči němu údajně před dvěma lety v Lidových novinách dopustil pomluvy. Soudkyně ale žalobě nevyhověla s odůvodněním, že Hradílkovy výroky nepřekročily mez svobody projevu. Vladimír Hučín uvedl, že se proti verdiktu hodlá odvolat.

„Žádáme písemnou omluvu, její zveřejnění v Lidových novinách a peněžité zadostiučinění ve výši 500 tisíc korun,“ řekl pro ČT Hučínův právní zástupce Petr Kočí. Hradílek ale na svých výrocích odmítá cokoliv měnit. Dnes by byl podle svých slov ještě ostřejší. „Bez jakéhokoli fanatického zanícení či patosu říkám, že raději bych šel na celý zbytek života do vězení, než abych se Hučínovi omluvil,“ konstatoval Hradílek.

Hradílkovy výroky o Vladimíru Hučínovi z Lidových novin v létě 2007 prohlásila soudkyně za svobodný projev, nikoli urážku na cti. Autor v listu hovořil o žalobci jako o psychologickém teroristovi, či gaunerovi, jakého za celý život nepoznal. Hučínovo nedávné zproštění všech obvinění označil za velkou blamáž.

Vladimír Hučín
Zdroj: ČT24