Primátorka Chomutova Řápková má nového spojence – romského aktivistu

Chomutov – František Kolář, předseda romského občanského sdružení Sbližování z Hradce Králové, jež se dlouhodobě zabývá prací s Romy, se stal jednou z tváří billboardové předvolební kampaně chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS), která se „proslavila“ svým bojem proti neplatičům a nepřizpůsobivým lidem a nyní je na druhém místě kandidátky ODS v Ústeckém kraji. Kolář prý Řápkovou oslovil sám, souhlasí totiž s jejími názory a odmítá rozhodnutí soudu o exekucích sociálních dávek. Ten je označil za nezákonné. Velmi problematický je podle Koláře i celý systém sociální pomoci. Dávky jsou prý hodně štědré a demotivační.

Méně Kocábů, více Řápkových

Kolář zejména kritizuje práci současného ministra pro lidská práva Michaela Kocába. „Z řešení romské otázky se stal pro vládní představitele dobrý byznys. Na ministra Kocába jsou napojeny různé neziskové organizace, které z dotací pěkně žijí, ale pro Romy nedělají vůbec nic,“ tvrdí sociální pracovník. Na plakátech s tváří romského aktivisty proto stojí: „Míň Kocábů, víc Řápkových.“

Rozhovor s Františkem Kolářem v pořadu Před polednem (zdroj: ČT24)

Kocáb nařčení odmítá. „Projekty neziskových organizací vybírá rada vlády pro romskou komunitu. Já v té komisi nesedím, nijak se toho neúčastním. Na mě tedy žádné neziskovky napojeny nejsou,“ řekl ministr pro lidská práva. Odmítá rovněž Kolářovo obvinění, že často mluví o pozitivní diskriminaci. Kocáb však podle svých slov vždy ostatní pouze vyzývá, aby tento termín nepoužívali.

Kolář: Sociální dávky jsou moc vysoké

Velmi problematický je podle Koláře systém sociální pomoci. Dávky jsou prý hodně štědré a demotivační. „Někteří ani pracovat nechtějí, protože se jim to v uvozovkách nevyplatí,“ řekl v pořadu Před polednem. Sociální pracovník uznává, že Romové mají kvůli diskriminaci problém s hledáním práce, a navrhuje, aby byl vytvořen systém veřejně prospěšných prací, kde by byli zaměstnáváni a dostávali by základní mzdu. Tento sytém by také měl být uzákoněn.

Romský aktivista s Řápkovou souhlasí v jejích pokusech zabavovat sociální dávky občanům, kteří neplatí své dluhy. „Zákony se musí nastavit tak, aby nemohlo docházet ke zneužívání sociálního systému, jako je tomu teď. Exekuce dávek plně schvaluji, kdo má dluhy, musí je přeci uhradit,“ dodal.

Vzdělávání je klíčem úspěchu

Kolář navrhuje radikální postup. „Mým řešením je jednoznačné zastavení výplaty dávek v případě nepřítomnosti dětí ve škole. Dokud nedonutíme rodiče, aby děti posílali do školy, nikdy se stav nezlepší,“ uvedl předseda občanského sdružení. Vzdělanost je prý na prvním místě při řešení problémů, protože se od něj odvíjí veškerá sociální situace a schopnost začlenit se do společnosti.