Kopicová má novou náměstkyni, odchází náměstek pro EU

Praha - Ministryně školství Miroslava Kopicová má novou náměstkyni pro reformu vzdělávání. Jednapadesátiletá Jana Matesová dřív pracovala jako zástupkyně ČR ve Světové bance. Funkci náměstka pro evropské záležitosti, kterou zastával Jakub Dürr, ministryně naopak zrušila. Podle exministra školství Ondřeje Lišky je odvolání Dürra nepochopitelné a Kopicová tak prý i přes dočasný mandát pokračuje v dalekosáhlých změnách na ministerstvu.

Jana Matesová

Ekonomka Jana Matesová pracovala ve Světové bance jako poradkyně a konzultantka. Jako profesorka a výzkumná pracovnice působila také na několika univerzitách v ČR i v zahraničí.

„Jako špičková finanční expertka s bohatou praxí ze Světové banky se Jana Matesová zaměří především na přípravu reformy financování školství, včetně koordinace strategických evropských projektů,“ uvedla Kopicová. Nová náměstkyně prý bude mít za úkol hlavně zefektivnit systém financování českého školství.

Funkce náměstka EU, kterou zastával Jakub Dürr, byla zřízena v souvislosti s českým předsednictvím v EU. „Předsednictví se všemi svými dozvuky už je ale za námi, a tak je ukončení naší spolupráce naprosto logické. Před ministerstvem teď stojí úplně jiné úkoly,“ vysvětlila personální změny šéfka českého školství.

Podle Lišky je však odvolání Dürra nepochopitelné. Dürr se prý totiž na ministerstvu nezabýval jen předsednictvím, ale vedl i projekty pro reformu školství a evropské vzdělávací systémy. „Odvolání Dürra je další ze série dalekosáhlých změn ve struktuře ministerstva, rušení již rozběhlých projektů, zásadní pochybení v přípravě maturit a nesystematického přeskupování evropských fondů,“ vyjádřil se Liška. K tak velkým změnám by podle něho nemělo docházet za přechodné vlády.