Řeší miliardové arbitráže. Sám ale podváděl

Praha - Radek Šnábl, ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí, který za stát řeší miliardová arbitrážní řízení, sám podváděl stát na daních a připravil ho tak o miliony korun. Letos v dubnu byl Šnábl za daňový podvod pravomocně odsouzen. Dostal dvouletý podmíněný trest a vysokou pokutu. Současný ministr financí Eduard Janota o Šnáblově odsouzení neví, nicméně slíbil, že věc po svém návratu ze zahraniční služební cesty prošetří.

Podnikatelská skupina připravila stát o 5,5 milionu korun

Šnábl byl podle rozsudku v roce 1999 jako podnikatel členem skupiny, jež si nechala neoprávněně vrátit DPH. Tři podnikatelé, mezi které Šnábl tehdy patřil, vykázali fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Pak požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 milionu korun. Druhý pokus, kdy chtěli přes sedm milionů, jim už ale nevyšel. „Byl jsem odsouzen,“ přiznal Šnábl. Tvrdí ale, že je nevinný. „Předpokládal jsem, že budu zcela očištěn. Je to zásadní omyl, který zazněl, já jsem naopak 5,5 milionu korun daní zaplatil.“

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Podle ČSSD mohou teď panovat pochyby o arbitrážích, na jejichž řešení Šnábl pracoval - například o sporu s japonskou Nomurou. „Já prostě mám velké pochyby, že tohle byla záchrana státu. Já si myslím, že to byla záchrana něčí kapsy. A jsem přesvědčen, že nový parlament se k těmto věcem musí vrátit,“ podotkl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle exministra financí Kalouska je Šnábl výborný spolupracovník

Šnábla přivedl na ministerstvo financí Jiří Rusnok, který si ho vybral jako poradce a jako poradce ho poté vzal i na ministerstvo průmyslu a obchodu. O jeho „obchodování“ s automaty prý nic netušil. Na ministerstvo financí se pak Šnábl vrátil nejprve jako poradce Vlastimila Tlustého a pak Miroslava Kalouska. Od května 2007 řídí mezinárodněprávní odbor.

Poté, co byl Šnábl odsouzen, řekl o tom tehdejšímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Ten ho však z funkce neodvolal. „Přestupek, kterého se dopustil, je nesrovnatelný vůči desítkám miliard, které Česku zachránil. Já jsem ho tam prostě potřeboval,“ řekl Kalousek, podle kterého je Šnábl nejlepší a nejtvrdší spolupracovník, s jakým u řešení arbitráží pracoval. Právě kvůli tomu exministr Šnábla ve funkci nechal. Prý případ prostudoval a nezdál se mu tak závažný.

Ministrovi financí Janotovi nic nebrání v tom, aby Šnábla ve funkci ponechal. Poslanci sice už před sedmi lety schválili zákon o státní službě, podle kterého by měl být úředník propuštěn. Jeho platnost ale stále odsouvají.