Ministr obrany Barták nařídil nepropouštět veterány z Afghánistánu

Praha - Ministr obrany Martin Barták vydal nařízení, aby mezi vojáky propuštěnými kvůli úsporám z armády nebyl nikdo, kdo byl od roku 2007 dosud v misi v Afghánistánu. Některým vojákům se ale takový výběr nelíbí. Mluvčí ministerstva Andrej Čírtek zase uvedl, že nejde o rozkaz, ale o návod pro velitele, kteří mají o propouštění rozhodnout. Informuje o tom dnešní deník Právo.

Vojáci z bojových misí by neměly být propuštěni, mají nejlepší výcvik

„Jedním z principů je, že nemají odcházet lidé, kteří mají na kontě bojové mise, za kterou je považována i mise v Afghánistánu v posledních dvou letech. Důvodem je, že dostali nejlepší výcvik a mají největší zkušenosti,“ řekl Čírtek. „Proč mají být privilegováni? Jak k tomu přijdou ti, kteří jet chtěli a nemohli nebo nebyli vybráni a jiní se stihli za 2 roky otočit 2-3x?“ napsal deníku jeden z vojáků nespokojený s novým Bartákovým nařízením.

Ekonomická krize zasáhla i armádu

Počátkem července oznámil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, že kvůli škrtům v rozpočtu ministerstva obrany, jež jsou reakcí na ekonomickou krizi, opustí v nejbližší době armádu 1800 lidí, z toho 400 z generálního štábu a jemu podřízených organizací, 1000 zaměstnanců armády ztratí práci v jednotkách společných sil, 400 v silách podpory a propuštěno bude 1200 vojáků a 600 občanských zaměstnanců. Armáda kvůli nutným úsporám zastavila od konce června do odvolání také nábor nových rekrutů. Nové brance nepřijme nejméně rok.

Obrana musí přikročit k úsporným opatřením, její rozpočet se sníží proti letošnímu roku asi o sedm miliard korun.