Někteří lékaři přiznávají, že se eutanazie v Česku provádí

Praha - Někteří lékaři přiznávají, že ačkoli je v Česku eutanazie oficiálně zakázaná, přesto se provádí. „Říká se tomu divoká eutanazie a znamená, že lékař vědomě vede léčbu pacienta ke smrti. Cílem je ukončit utrpení nemocného,“ řekl lékař Zdeněk Kalvach, který je jedním z mála lidí, kteří otevřeně přiznávají, že i v Česku se eutanazie takto tiše praktikuje. Dělá se to tak, že se trpícímu s rakovinou podá třeba větší dávka morfia. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Česká společnost má rozdílné názory na eutanázii

Podobnou praxi přiznávají i někteří další lékaři. Když nedávno na jednání České lékařské akademie zazněla otázka, zda chce někdo tvrdit, že se v Česku eutanazie neprovádí, žádný z lékařů prý ruku nezvedl. Lékaři říkají, že by bylo potřeba vytvořit pravidla pro to, jak nakládat s pacienty, jejichž léčba nemá smysl a směřují ke smrti. O stanovení určitých pravidel začínají uvažovat i velké politické strany.

Z letošního květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplynulo, že Češi jsou tolerantnější k interrupcím než k eutanazii, přičemž tolerance k obojímu mírně stoupá. U eutanazie se více než tři pětiny lidí klonily k názoru, že český právní řád by ji měl umožňovat. Nesouhlasilo 27 procent a každý desátý se nedovedl k tématu vyjádřit.

Uzákonění eutanazie neprošlo Senátem 

Možnost uzákonění eutanazie odmítl loni v září Senát. Návrh zákona „o důstojné smrti“ předložila senátorka Václava Domšová (SNK ED), ale horní komora ho odmítla. Kritici, většinou lékaři, varovali, že předloha by legalizovala vědomé zabíjení a neřešila hrozbu zneužívání.