Ústav hematologie a krevní transfuze možná přijde o prestižní akreditaci JCI

Praha - Ústav hematologie a krevní transfuze může spojením s Všeobecnou fakultní nemocnicí, které plánuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, přijít o významnou mezinárodní akreditaci JCI. Ústav je jedním z pouhých tří zařízení, která u nás v republice prestižní certifikát získala. Všeobecná fakultní nemocnice k nim ovšem nepatří. Petici proti sloučení proto podepsalo již 7 328 lidí. Ministerstvo zdravotnictví ale jejich obavy nesdílí.

Ústav hematologie a krevní transfuze je největším českým centrem pro transplantaci kmenových buněk od nepříbuzného dárce. Ročně provede téměř šedesát transplantací.

Pravděpodobnost nalezení vhodného dárce je dnes až devadesátiprocentní. Díky JCI může zařízení spolupracovat se světovými registry a špičkovými pracovišti.

Julínkovy plány mohou ústav připravit o akreditaci JCI

Získání akreditace si vyžádalo několikaleté úsilí a desítky milionů korun. Zaměstnanci ústavu se nyní ale obávají, že by o certifikát mohli přijít, pokud dojde ke sloučení s Všeobecnou fakultní nemocnicí, která akreditovaná není.

Tuto možnost potvrzuje i ředitelka JCI Sherry Kaulfieldová. Podle ní už v zahraničí došlo k obdobným případům, kdy větší nemocnice kvůli ekonomickým zájmům pohltily menší zařízení, které následně akreditaci ztratilo.

Záležet bude na tom, jak sloučení institucí proběhne. Pokud by například zůstaly zachovány lékařské týmy, existuje naděje i na zachování certifikátu. „Poté, co bude rozhodnuto, jak organizační spojení proběhne, se nemocnice obrátí na naše akreditační oddělení a výbor akreditaci prověří a rozhodne,“ řekla Sherry Kalfieldová České televizi.

Ministerstvo zdravotnictví ale podobnou možnost nepřipouští, podle jeho mluvčího Tomáše Cikrta se snaží ztrátě akreditace zabránit. „Ministerstvo pověřilo právníky, aby přišli s takovým řešením, které provede integraci do struktury Všeobecné fakultní nemocnice šetrně tak, aby byla akreditace zachována,“ vysvětluje Cikrt. Projekt sloučení chce navíc resort se společností JCI nejprve konzultovat.

Prestižní akreditaci JCI mají pouze tři česká zařízení

Joint Commission International je mezinárodní organizace, která od roku 1998 akredituje zdravotnická zařízení mimo USA. Ocenění zatím získalo pouze šedesát nemocnic v šestnácti státech. V České republice mají prestižní certifikát JCI tři lékařská zařízení - Ústřední vojenská nemocnice, Ústav hematologie a transfuze a Nemocnice Na Homolce.

Ústav dnes ve spolupráci s Českou společností pro kvalitu ve zdravotnictví a společností JCI pořádá seminář na téma Bezpečí pacientů - výzva třetího tisíciletí.

Vydáno pod