Sociální demokraté vyzvali ty občanské k dohodě o slušné kampani

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes vyzval ODS, aby se spolu se sociálními demokraty podílela na vytvoření memoranda o slušném vedení kampaně. Dokument by podle něj měl zamezit narušování mítinků a zabránit útokům na kandidáty jednotlivých stran. Paroubek výzvu nadnesl v souvislosti s pátečním incidentem, kdy na šéfa ODS Mirka Topolánka házeli čtyři útočníci kameny.

Podle Paroubka by občanští i sociální demokraté měli v memorandu odmítnout narušování mítinků, a to i prostřednictvím svých sympatizantů. „Myslím, že když navzájem vyzveme své příznivce, aby nenarušovali mítinky té soupeřící politické strany, že to bude fungovat,“ popsal svou představu konkrétních opatření.

ODS a ČSSD by v memorandu měly odmítnout také osobní útoky na protikandidáty v reklamách politických stran. Podle Paroubka by tak neměly reklamy zobrazovat politického soupeře, aniž by zároveň nesly vlastní programové sdělení. Před červnovými volbami do Evropského parlamentu přitom tuto taktiku využívaly obě strany. Paroubek vyjádřil rovněž přesvědčení, že se k memorandu připojí všechny strany, které kandidují v říjnových volbách. Přiznal však, že od ODS zatím sociální demokraté žádnou odpověď nedostali.