Schwarzenberg: O vyhoštění ruských diplomatů bylo rozhodnuto už na jaře

Praha - Jen české předsednictví v Radě EU zabránilo tomu, aby byli ruští diplomaté, kteří údajně pracovali pro ruskou rozvědku, vypovězeni dříve. Česká republika k tomuto kroku přistoupila až po předání funkce Švédsku z taktických důvodů. Deníku Právo to řekl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle exministra byla činnost obou diplomatů tak závažná, že vyhoštění bylo nutné a nedalo se mu vyhnout. Současný ministr zahraničí Jan Kohout a jeho úřad odmítají aféru jakkoliv komentovat.

Schwarzenberg nepotvrdil, že by se údajná provinění týkala konkrétně amerického radaru. „Jestli to bylo kvůli radaru, nebo kvůli něčemu jinému, mě nezajímá. Jejich činnost samotná byla neospravedlnitelná,“ prohlásil. Pokud si prý dobře pamatuje, uvedení Rusové byli vyhoštěni až poté, co opustil úřad ministra zahraničí. 

Bývalý ministr rovněž poznamenal, že ruské zpravodajské služby zajímá všechno. „Průmyslové věci, vojenské věci. Politické věci, jak se komu dostat na kobylku atd.,“ řekl.

Informaci o vyhoštění dvou ruských diplomatů přinesl v pondělí server iDnes. S odvoláním na diplomatické zdroje napsal, že z České republiky byl vyhoštěn zástupce vojenského přidělence při ruském velvyslanectví v Praze a že dalšímu diplomatovi české úřady doporučily, ať už se nevrací z dovolené.

Český premiér Jan Fischer novinářům řekl, že tuto informaci nebude komentovat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí ale označil české rozhodnutí za „další provokaci“ a Rusko pak podle agentury Interfax recipročně vypovědělo dva české diplomaty.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24