Hejtman Hašek: Záchranářská cvičení na D1 dopadla uspokojivě

Brno - Dnešní velké cvičení s názvem Trauma 2009, kvůli kterému byl zhruba do 16:00 omezen provoz na 190. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno, dopadlo podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) pozitivně. Jedna z největších akcí svého druhu prý ukázala, že jižní Morava je na hromadné karamboly dobře připravená. Součástí nácviku byl i převoz figurantů do zdravotnických zařízení, která podle Haška nápor zvládla. Podrobné vyhodnocení cvičení zpracují odborníci v příštích dnech. Hejtmanu Haškovi ale opozice a další lidé vyčítají, že akci zneužil k politické kampani.

Kvůli plánované akci byl od 7:00 úplně uzavřen sjezd u Ostopovic, na příslušném dálničním úseku byla omezena rychlost na 80 km/h. Nácvik simuloval situaci, která by mohla nastat při hromadné nehodě autobusu s několika automobily. Na místě se nacházely 2 havarované autobusy, auta i motocykl. Do pěti minut od nahlášení dorazily k nehodě houkající sanitky a hasiči, v akci byl použit také vrtulník. „Na místě zasahovalo v první fázi 11 týmů záchranné služby včetně vrtulníku letecké záchranné služby, v druhé fázi osm týmů,“ popsala mluvčí Barbora Zuchová.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by na jižní Moravě mohl být problém v poskytování traumatologické péče v případě události takového rozsahu,“ uvedl Hašek s odvoláním na předběžné hodnocení výsledků cvičení. Významným podnětem byla tragédie u jihočeských Nažidel. Tamější nehoda autobusu si vyžádala 20 životů.

Představitelé velkých brněnských nemocnic tvrdí, že cvičení zvládli. Do Fakultní nemocnice Brno záchranáři přivezli 23 figurantů. „Při tomto počtu zraněných v průběhu tří hodin by FN Brno byla schopna se o transportované pacienty postarat i v běžném provozu, tedy bez vyhlášení traumatologického plánu,“ uvedla mluvčí Anna Nesvadbová.

Kritici: Šlo o politicky motivovanou akci 

Z okruhu kritiků se však ozývalo, že Michal Hašek prý cvičení využívá jako argument v boji právě o brněnskou úrazovou nemocnici, která před časem přišla o statut traumacentra. „Bohužel si nemůžu odpustit to, že v tom vidím politizaci zdravotnictví. Záchrana životů by neměla sloužit k politické kampani, to už by si ČSSD měla uvědomit,“ zmínil senátor Tomáš Julínek. Hejtman Hašek ale dnes jakoukoliv souvislost cvičení s politikou popíral, prý mělo pouze prověřit připravenost všech nemocnic. „Já jsem dneska žádnou politiku neviděl. To cvičení bylo apolitické a profesionální, takové budou i jeho závěry,“ kontroval.

Na způsob vedení zásahu si stěžoval ve večerních Událostech, komentářích ČT také náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. „Dnešní akce je bohužel flagrantní zneužití integrovaného záchranného systému. Zdravotnická služba má podle zákona přesně stanoveno, kam má pacienty vozit. Ty principy jsou dva: vozí je do nejbližšího zařízení, nebo do takového, které je plně vybaveno a může poskytnout kvalitní službu. Hejtman Hašek však předem nařídil, kam se mají pacienti vozit,“ řekl náměstek. Nehoda byla nahlášena 1 kilometr od traumacentra, ale zdravotnická záchranná služba byla podle Šnajdra nucena jet do pracoviště, jehož vzdálenost od místa je sedmkrát větší.

Krajský zdravotní rada Jihomoravského kraje Josef Drbal však hovoří o dodržování všech zákonných norem a vyzval k čekání na oficiální zhodnocení celé akce. „Bylo jednoznačně řečeno, že je potřeba dodržet všechny zákonné normy. Je nešťasné vést takovou polemiku. To cvičení nebylo zaměřeno na to, jestli musí být jedno nebo dvě traumacentra. Hovoříme zde o síti pracovišť, které mají poskytovat traumatologickou pomoc,“ uvedl.

Cvičení dopadlo dobře i podle policistů. Jediný problém prý vyvstal nedaleko místa fingované nehody. Zvědavci z Ostopovic se začali shromažďovat na železničním náspu. „Musela to řešit pořádková jednotka, protože hrozilo, že by se mohlo stát nějaké skutečné železniční neštěstí,“ uvedl ředitel jihomoravské policie Bedřich Koutný. V místě úseku se prý kolony netvořily.