Za krádež vzácných map vynesl soud pětiletý trest

Olomouc – Olomoucký okresní soud projednával krádež dvou vzácných map ze 16. století z tamní vědecké knihovny. Měl se jí v březnu letošního roku dopustit Piotr Stanislav Peroń z Polska. Vydával se přitom za znalce, občana Kanady a knihy s mapami si objednal k prohlédnutí. Soud poslal Peroně na pět let do vězení, za krádež mu přitom hrozilo až osm let. Soud také muže na osm let vyhostil z Česka a přikázal mu zaplatit škodu 1,2 milionu. Peroń se proti verdiktu na místě odvolal.

Podle rozsudku muž z knihovny odnesl originál Apianovy mapy světa z roku 1520 a pokusil se ukrást i mapu zobrazující severní pól a části pobřeží z roku 1599. Při tomto pokusu ho zadržela policie. Znalec ocenil originál kolorované mapy Petra Apiana z knihy Ioannis Camertis Minoritani právě na 1,2 milionu korun. Hodnotu mapy severního pólu a Severní Ameriky, kterou si cizinec připevnil gumovým pásem na těle a s níž byl zadržen, vyčíslil znalec na 600 tisíc. Na rozdíl od Apianovy mapy, kterou policie dosud nenalezla, se druhá do knihovny vrátila.    

Peroń pokus o krádež druhé mapy přiznal. „Je mi moc líto, že se to vůbec stalo. Udělal jsem životní chybu. První mapu jsem ale v životě neviděl,“ hájil se. Předsedkyně senátu Markéta Langerová však označila jeho výpověď za účelovou. „Při výpovědi pracovníka vědecké knihovny se zcela podrobně vyjadřoval k popisu mapy, což zastavil až jeho obhájce. Pětiletý trest byl uložen vzhledem k vysoké společenské nebezpečnosti, výši škody a vzhledem k tomu, že se jednalo o významné kulturní historické památky,“ uvedla.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

Podle státní zástupkyně Petry Brnčálové byl Peroń, který má trvalé bydliště v Kanadě, zřejmě součástí organizované skupiny. „Zajímal se o historii, mapy a atlasy. Věděl, jak s knihami zacházet, byl to zkušený profesionál, který do Olomouce přijel záměrně. Apianova mapa byla poté ihned odvezena k prodeji,“ řekla. Podle znalce Petra Maška se na americkém trhu za podobné mapy platí v přepočtu čtyři až šest milionů korun. Na evropském jsou prý ceny nižší.   

Peroń se 5. března v knihovně zapsal jako badatel a podle policie Apianovu mapu ve studovně z vypůjčené knihy vyřízl. Podle pracovníka knihovny Rostislava Krušínského si na příští den objednal další knihy, jejichž výpůjčka není prý obvyklá. „Číhali jsme na něj zcela plánovaně, aby byl zadržen přímo při činu, aby to usnadnilo stíhání u soudu,“ popisuje pracovník knihovny Jiří Glonek. Policisté pak u cizince našli i nůž a žiletky. Peroń se přitom nedostal do střetu se zákonem poprvé. V Polsku byl stíhán za krádeže a podvody a v březnu měl zákaz zemi opustit s povinností hlásit se na policii.