Učitelům mohou klesnout mzdy až o tisíc korun

Praha - Pedagogickým pracovníkům s největší pravděpodobností klesnou příští rok mzdy. Ministr financí Eduard Janota chce totiž výraznými škrty v rozpočtu či zvýšením daní ušetřit přes 70 miliard. Navrhované snížení pro ministerstvo školství by činilo asi 3,2 miliardy. Úřad však chce, aby škrty byly o dvě miliardy menší. Podle náměstka ministryně školství Jindřicha Kitzbergera se o výši rozpočtového omezení stále jedná, ale pokud by k němu došlo, mzda by učitelům mohla poklesnout zhruba o tisícikorunu.

„Pokud by tam to snížení rozpočtu zůstalo, pak v regionálním školství (tedy v mateřských, základních, středních i vyšších odborných školách) to znamená problém ve výši dvou a půl miliard, a to se nedá vyřešit jinak než dopadem do mzdové oblasti,“ uvedl pro ČT Kitzberger. Náměstek dodal, že v konkrétním průměrném platu by šlo o snížení v řádu zhruba tisíci korun měsíčně. Zvyšování mzdy v příštím roce se podle jeho slov jeví v současné rozpočtové situaci nereálně.

František Dobšík

„Důležité bude, jak dopadnou volby… Rozhodující jednání budou pokračovat s novou vládou.“

Náměstek Jindřich Kitzberger a odborový předseda František Dobšík ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda Odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík ale odhaduje částku, o kterou se učitelům sníží mzdy, až na 1 500 korun. „Ministerstvo je v tomto ohledu zřejmě příliš optimistické… nám to vychází na zhruba 5 procent mzdy a vzhledem k inflaci půjdou reálné platy dolů i nominálně, což jsme tu dosud ještě neměli,“ uvedl odborový předseda.