Věci veřejné chtějí získat daňovou amnestií 100 miliard do rozpočtu

Praha - Jednorázová daňová amnestie na peníze vyvedené za hranice České republiky navrhuje jako mimořádný zdroj státního rozpočtu strana Věci veřejné. Vztahovala by se pouze na legálně získané prostředky a podle předsedy strany Radka Johna by se tak do české ekonomiky mohlo vrátit až 100 miliard korun. S výpočtem této sumy odkazuje na Itálii a její nedávné zkušenosti s daňovými amnestiemi.

„Z příkladu Itálie, která minule vybrala 23 miliard eur a má přes 50 milionů obyvatel, myslíme, že Česká republika, která má 10 milionů obyvatel, by mohla vydělat v podobném poměru,“ uvedl na brífinku John. Podle strany by to mohlo být jedno z opatření v boji proti hospodářské krizi.

Koalice plánuje vkročit do sněmovny

Věci veřejné patří mezi několik stran, které buď vznikly nedávno, nebo dosud neměly celostátní ambice, a nyní se snaží oslovit voliče před podzimními volbami do sněmovny. Podobně jako ostatní malé strany se snaží spolupracovat s dalšími subjekty – v případě Věcí veřejných se jedná o spolupráci s SNK-ED a sdružením Alternativa, které dříve působilo hlavně na komunální úrovni. Společnou pražskou kandidátku povede předseda Věcí veřejných John. Cílem spojení je prolomit pětiprocentní hranici pro vstup do Parlamentu. V eurovolbách tyto tři strany v součtu pět procent těsně překročily.

Podle politologů je spolupráce pro nové politické subjekty jedinou cestou, jak ve volbách uspět. Další cestou může být angažování známých osobností. „Může se však stát, že spojením více stran, a tudíž více osobností, vznikne subjekt s příliš mnoha lídry. Každý si totiž myslí, že by právě on měl být lídrem a sjednotitelem malých stran,“ myslí si politolog Petr Just. Navíc podle něj se vstupem známé osobnosti do politiky mění její vnímání a prezentace v médiích.