Soud: Učitelka za utonutí studenta v bazénu nemůže

Zlín - Zlínský okresní soud dnes rozhodl, že padesátiletá učitelka Jana Slabá nenese vinu na smrti studenta, který se utopil koncem roku 2007 ve zlínských lázních. Rozsudek soudu zatím není pravomocný. Státní zástupce, který pro ženu žádal roční trest s dvouletým podmíněným odkladem a dvouletý zákaz dohledu nad sportovními akcemi, se na místě odvolal.

„Kdyby hodina tělesné výchovy probíhala podle bezpečnostních pravidel, tak by dle našeho názoru nemohlo dojít k udušení z utopení. A dozor by reagoval na tuto situaci neprodleně, a to pouze i při náznaku tonutí,“ vyjádřili se před soudem rodiče utonulého chlapce.

Devětačtyřicetiletá učitelka podle policie měla zanedbat svoje povinnosti, když dorazila na místo až ve chvíli, kdy se záchranáři snažili mladíka oživit. Během hodiny tělocviku těsně před vánočními prázdninami se chlapec utopil, aniž by si některý ze svědků všiml, jak k neštěstí došlo. Nehybné tělo zpozorovala jedna z plavkyň.

Telefonát Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Ze zanedbání svých povinností byli původně podezřelí učitelka i plavčík. Okresní státní zástupce ale loni rozhodl, že se trestný čin vůbec nestal. Učitelku obvinila policie až letos v březnu, více než rok po tragické události. Trestní odpovědnost bazénu se prokázat nepodařilo - neexistuje totiž žádný předpis, který by stanovoval, kolik plavčíků u bazénu musí být.

Vydáno pod