Do Česka opět přišly bouřky. V noci se proženou republikou

Praha - V noci a ráno hrozí České republice intenzivní bouřky, které bude provázet déšť, silný vítr a ojediněle kroupy. Napršet může místy až kolem 30 milimetrů na metr čtvereční, menší toky se mohou krátkodobě prudce rozvodnit, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr může v nárazech dosáhnout až rychlosti 110 kilometrů za hodinu.

Varování platí od dnešní desáté hodiny večerní do zítřejší deváté ranní a týká se území celé České republiky. ČHMÚ upozornil na to, že voda může zatopit sklepy, garáže a níže položené byty a cesty. Během noci bude přecházet od západu k východu země studená fronta. „Očekáváme, že před půlnoci bude nad Prahou, k ránu nad Brnem,“ uvedli meteorologové.

V Ústeckém kraji už hasiči vyjížděli k několika spadlým stromům, strom také zasáhl dvě děti, šlo ale o lehčí zranění. Spadlý strom rovněž přerušil trolejové vedení. V Ústí nad Labem - Svádově spadl strom na dům, na domě v Předlicích byla poškozena lepenková střecha. „V Litoměřicích u autobusového nádraží bylo hlášeno osobní auto ve vodě. Ve Štětí  U stadionu byl hlášen strom spadlý na auto,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Povodně, které postihly část Čech i Moravy koncem června, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka, vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun.