Zelení schválili kandidátky, je na nich Šiklová nebo Lorencová

Praha - Republiková rada zelených schválila všech 14 kandidátek pro podzimní volby do sněmovny. Objeví se na nich i zástupci Strany pro otevřenou společnost (SOS), se kterou zelení podepsali dohodu o spolupráci. Ve svém programu slibují transformaci ekonomiky tak, aby se jí vyhnula příští krize. Chtějí investovat do technologií šetrných k životnímu prostředí a bojovat proti korupci. „Naší prioritou je změnit klima v České republice,“ řekl Liška ČT s tím, že nejde jen o environmentalismus.

O poslanecký mandát bude bojovat například socioložka Jiřina Šiklová, spisovatelka Tereza Brdečková nebo člen kabinetu evropského komisaře pro sociální věci Jan Jařab. Republiková rada udělala pár změn na nižších příčkách kandidátek, například ve Zlínském kraji. Dolaďovali také kandidáty na Plzeňsku, kde jsou lidé, které navrhla SOS. Mezi vedením strany a regiony došlo tak ke shodě, co se obsazenosti kandidátek týká. „Nám se podařilo tímto stranu významně sjednotit. Strana zelených dnes je mnohem silnější než v těch minulých měsících,“ prohlásil předseda zelených Ondřej Liška.

Obhajovat poslaneckou funkci bude sám předseda Liška i šéf sněmovního klubu zelených Přemysl Rabas. Naopak o místo ve vysoké politice na podzim odmítli po prohře v evropských volbách dál bojovat exministr životního prostředí Martin Bursík a poslankyně Kateřina Jacques. Další zelená poslankyně Olga Zubová, která nyní šéfuje Demokratické straně zelených, je na pátém místě pražské kandidátky sociální demokracie.

Rozhovor s Ondřejem Liškou (zdroj: ČT24)

Zelení chtějí nabídnout voličům také nové tváře. Například v Moravskoslezském kraji kandiduje na prvním místě novinářka Jana Lorencová, která se v minulosti rozsáhle věnovala zejména kauzám lehkých topných olejů.

Vydáno pod