Ústí jde na ruku podnikateli Oulickému a nelegální stavby prošetří samo

Ústí nad Labem – Ústecký krajský úřad rozhodl o tom, že nelegální stavby v Českém středohoří spojené se jménem Patrika Oulického neposoudí příslušný stavební úřad v Trmicích, ale přímo v Ústí nad Labem. Právě Oulický, podnikatel a člen regionální rady ODS s těsnými vazbami na ústeckou radnici, si v Moravanech v chráněné krajinné oblasti České středohoří postavil masivní opěrné zdi, bazén a další stavby bez vědomí správy CHKO i bez stavebního povolení.

Ústecký krajský úřad rozhodl o přesunutí problému na ústecké úředníky v poslední možný moment. „Bylo to těsně předtím, než bychom rozhodli o odstranění zmiňovaných staveb,“ potvrdil Martin Sommer ze stavebního úřadu v Trmicích. Podle Zbyňka Šebesty z tiskového oddělení krajského úřadu však hejtmanství nevidí problém v tom, že o Oulického černých stavbách rozhodne příslušný odbor ústeckého magistrátu. „Náš stavební odbor se jím bude zabývat naprosto standardním způsobem,“ dodal mluvčí ústecké radnice Milan Knotek.

Správa CHKO České středohoří však trvá na tom, že stavba se musí odstranit. Podle Martina Kašpara z CHKO se nehodí do daného prostředí. Opozice z ústeckého zastupitelstva navíc poukazuje na politické pozadí celého případu. Přesun podle ní není standardní. „Pan Oulický požívá výhod, které by jiný obyčejný občan nedostal,“ zdůraznil ústecký zastupitel za KSČM Jaroslav Kubín.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Patrik Oulický stál podle některých médií za podivným náborem nových členů ODS na Teplicku, kteří loni na podzim podpořili ve stranických primárkách Petra Gandaloviče. On sám ale pozici takzvaného velrybáře odmítl. S novináři nekomunikuje, členové ODS o něm nechtějí mluvit.

Loni po volbách za ODS vyjednával společně s bývalým senátorem Alexandrem Novákem, obžalovaným ze vzetí čtyřicetimilionového úplatku, o nové krajské vládě. Na oficiální schůzky přístupné novinářům ale nechodil. Nevyjádřil se ani k černým stavbám v Moravanech. „Prakticky, co se týká dění v ODS a co se týká staveb, se prý v Ústí nad Labem bez něj nehne ani kolečko,“ myslí si zastupitel Kubín.

Černá stavba Patrika Oulického
Zdroj: ČT24