Kožní lékaři: Zakažme lidem pod 18 let vstup do solárií

Praha - Čeští kožní lékaři chtějí prosadit zákaz návštěv solária do 18 let věku, jako se to podařilo od příštího roku jejich kolegům v Německu. Podle dermatovenerologů návštěvy solária v mladém věku zvyšují riziko rakoviny kůže o 75 procent. U dospělých pak požadují, aby před opalováním podepsali informovaný souhlas. V Česku chodí podle průzkumu do solária pravidelně každé desáté dítě a dospívající ve věku od 10 do 17 let.

„Dětská kůže a kůže mladistvých je citlivější vůči UV záření, je tenčí a záření do ní snadněji proniká. Dotyčný návštěvník solária rozhoduje o svém zdraví, a to by měl dělat až v plnoletosti, kdy je dostatečně informován,“ řekl předseda České dermatovenerologické společnosti profesor Petr Arenberger.

Dermatologové navrhují princip informovaného souhlasu. Podle něj by klient v soláriu při první návštěvě podepsal listinu, v níž stvrzuje, že si je vědom možných negativních důsledků pro své zdraví. To by mělo být přínosem pro návštěvníky i provozovatele solárií. Provozovatel by dokument uložil a pro případné soudní spory, kdy by návštěvník onemocněl rakovinou kůže a chtěl po něm odškodnění, by měl doklad, že návštěvník byl poučen a podstoupil ozařování na vlastní riziko.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Lékaři se při argumentaci mj. odvolávají na studie všech vzorků populace, podle nichž pravidelné vystavování se ultrafialovému záření v soláriích zvyšuje hrozbu vzniku kožních nádorů na 60 procent ve srovnání s těmi, kteří solární studia nenavštěvují. 

Radka Bláhová, prezidentka, Asociace Slunce Solária: „Dle našeho názoru je to nesmysl, to by museli zakázat i chodit na denní slunce.“


Podle průzkumu dermatologů láká opálená kůže k pravidelné návštěvě solária v Česku každého desátého teenagera, zejména dívky. Dermatologové dávají Čechům za příklad Němce. Tamní parlament schválil na konci července zákon, který od začátku příštího roku zakazuje solária všem mladistvým.

Metodický manuál chtějí kožní lékaři prosadit jako zákonnou normu

Celý koncept je součástí metodického manuálu, který vytvořila dermatovenerologická společnost. V tuto chvíli je nezávadný a kožní lékaři jej chtějí prodiskutovat s ministerstvem zdravotnictví a provozovateli solárních studií. V nich by se mohl objevit už na podzim. Zatím by nebyl závazný, i když odborná společnost chce časem prosadit, aby dostal formu zákona a jeho dodržování bylo povinné. Veškeré informace o účincích UV záření by podle manuálu měly být vyvěšeny v prostorách solária a u každého přístroje.

Se zákonným omezením nesouhlasí někteří provozovatelé solárií. Podle nich naopak UV záření pomáhá dostat do lidského organismu vitamín D. Arenberger se však ohradil tím, že dermatologové znají bezpečnější způsob, jak vitamín D do těla dostat. Podle něj stačí běžný pobyt na slunci.

Některá česká solária zdraví rozhodně neslouží, zjistila ČOI

Podle nedávných zjištění České obchodní inspekce osm z deseti kontrolovaných solárií překročilo normy pro povolenou sílu záření, některá až trojnásobně. V Česku fungují tisíce solárií a návštěvníci nemají nyní záruku, že návštěva je pro ně bezpečná.