Muž pašoval v autě 22 tisíc tablet léku na výrobu pervitinu

Trutnov - Celníci objevili nedaleko Královce na Trutnovsku ve vozidle šestatřicetiletého Čecha více než 22 tisíc tablet léku Ibuprom, který je možné zneužít k výrobě pervitinu. V posledních pěti měsících je to na východě Čech již čtvrtý případ zachycení pašovaných léků. Informovala o tom mluvčí hradeckých celníků Jitka Fajstavrová.

Lék Ibuprom obsahuje v každé tabletě 30 miligramů pseudoefedrinu, který je zneužívaný k výrobě pervitinu. Podle celníků by ze zadržených tablet bylo možné vyrobit zhruba 14 tisíc dávek pervitinu.

Muž převážel léky z Polska do České republiky v papírových krabicích v zavazadlovém prostoru, po zadržení při běžné silniční kontrole odmítl na otázky celníků odpovídat. V případě prokázání viny mu za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů hrozí až pět let vězení.

Prvního pašeráka, který převážel šest tisíc tablet léku Sudafed a Acatar odhalili celníci na začátku dubna, další dva případy pašování léků odhalili celníci v červnu. Pašeráci léky z Polska začali vozit poté, co v Česku na jaře vydávání léků s pseudoefedrinem v lékárnách výrazně zpřísnilo a výrobci drog tak hledají surovinu v zahraničí.