Papež dostane darem mešní nádobí a zahrají mu filharmonici

Praha - Papež Benedikt XVI. dostane ve Staré Boleslavi darem mešní nádobí z českého křišťálu. Půjde o konvičky na vodu a víno na ozdobném podnosu a speciální liturgické umyvadlo se džbánem, takzvané lavabo. Církevní hodnostáři v čele s kardinálem Miloslavem Vlkem zřejmě dar předají na mši u příležitosti Národní svatováclavské pouti, která se uskuteční v pondělí 28. září. Předpokládá se, že s těmito mešními potřebami bude hlava katolické církve sloužit ve Staré Boleslavi bohoslužbu.

Nižborská sklárna vyráběla již dar, mešní konvičky na vodu a víno na ozdobném podnosu, v roce 1997 pro papeže Jana Pavla II. Ten ho tehdy dostal u příležitosti oslav tisíciletého výročí sv. Vojtěcha, když sloužil mši na Letenské pláni v Praze.

Benedikt XVI. by si měl dar po mši odvézt s sebou do Vatikánu jako vzpomínku; pro převoz jsou proto připraveny speciální kazety vínové barvy. Na všech předmětech budou podle skláře vyobrazeny osobní znaky papeže, Vatikánu, český lev jako motiv české státnosti a znak s výjevem svatého Václava.

Z Brna si papež odveze kalich a patenu, Praha ještě neví

Z moravské metropole, kterou navštíví papež v neděli 27. září, si odveze pozlacené liturgické nádobí. Kalich a patenu, jež se používají v katolické církvi při podávání přijímání, pro město vyrobí výtvarník Jaromír Gargulák. Pražští zastupitelé zatím o daru ještě nerozhodli.

Dary mohou papeži předat i samotní věřící. Kupříkladu v Brně je mají možnost odevzdávat od 1. do 20. září na brněnském biskupství, a to s průvodním listem včetně jména i adresy dárce. Předání darů pak zajistí Apoštolská nunciatura v Praze.

Papeži zahraje Česká filharmonie

Benediktu XVI. také zahraje při jeho návštěvě Česká filharmonie. Bude to poprvé v její historii, kdy filharmonici budou hrát před hlavou katolické církve. Koncert proběhne zřejmě 26. září na Hradě ve Španělském sále a zazní na něm Te Deum Antonína Dvořáka.