Langer obvinil Pecinu z nekompetentnosti a překračování pravomocí

Praha – Místopředseda ODS a bývalý ministr vnitra Ivan Langer obvinil svého nástupce Martina Pecinu z nekompetentnosti a překračování pravomocí, které má jako člen úřednického kabinetu. Langer Pecinovi vytýká hlavně personální změny na ministerstvu vnitra a obvinil ho i z toho, že ohrozil fungování policie. Pecina by měl podle Langera okamžitě přestat s podobnými změnami, nebo odejít. ODS zároveň vyzvala premiéra Jana Fischera, aby se situací na vnitru začal zabývat. Pecina považuje Langerovy výtky za „předvolební výkřiky“, své kroky je prý ochoten Fischerovi vysvětlit. Premiér se k rotržce nevyjádřil, až do příštího týdne je na dovolené.

Podle Langera snížil Pecina počet tabulkových míst u policie o dva tisíce bez jakýchkoliv konzultací s Poslaneckou sněmovnou nebo místní samosprávou. Ohrozil tak podle něj práci policie, která může v návaznosti na tento krok přijít v rozpočtu až o miliardu korun: „Rozhodnutí přímo ohrožuje činnost policie.“

Podle Peciny jde jen o úsporná opatření, která žádá vláda. Policie tak zřejmě příští rok nedostane peníze na místa, která ale ve skutečnosti nejsou obsazená. Ministr zároveň upozornil, že během Langerova působení od policie odešlo sedm tisíc lidí: „Byla to největší genocida sboru za demokratického fungování Česka, vzhledem k tomu má policie nenaplněný stav, který pomaličku naplňujeme.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Ivan Langer:

„Věřím, že předseda vlády nezůstane nečinný a důrazně se zasadí o to, aby člen jeho úřednické vlády respektoval její mandát a platné zákony, nebo aby tuto vládu opustil.“


Bývalý ministr vnitra nesouhlasí ani s personálními změnami na ministerstvu. Pecina během svého působení odvolal několik náměstků a nahradil je novými lidmi. Za dobu jeho působení byli odvoláni náměstek policejního prezidenta Jiří Houba, prorektor Policejní akademie Jan Brázda, náměstek ministra pro ekonomiku Jiří Jirka, vrchní ředitel ekonomické sekce Karel Peška a ředitelka odboru strukturálních fondů Radka Soukupová.

Pecina ale tvrdí, že na odvolání některých z nich neměl pravomoc ani vliv: „Například pana Brázdu považuji za dlouhodobě dobrého policistu, proto jsem ho po jeho odvolání pozval na ministerstvo… Normální ministr ctí akademické svobody a nemá žádnou možnost zasahovat do toho, jak rozhodne akademický senát.“ Jediné změny, které Pecina podle svých slov v resortu udělal, je příchod prvního náměstka Jiřího Komorouse a odvolání náměstka pro ekonomiku Jiřího Jirky.

Langer: Pecina chystá i další personální změny

Podle Langera Pecina chystá i další personální změny. Z ministerstva by měl odejít náměstek pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Salivar, ale i Zdeněk Zajíček, který má na starosti veřejnou správu. Salivar ale kandiduje v předčasných volbách za ODS a resort tak zřejmě bude muset stejně opustit. Pecinu do funkce nominovala ČSSD, podle Langera si tak chce zasloužit ostruhy u předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a svými kroky ukázat, že vše, co se dělo na ministerstvu vnitra před ním, bylo špatné.

ODS proto vyzvala premiéra Jana Fischera, aby se situací na vnitru začal zabývat. Pecinovo působení v resortu žádá podle ní nepoměrně silnější reakci, než byla výtka adresovaná ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové, které premiér v dopise odeslaném koncem července vyčítal provedené personální změny.