Souvisí Vondrův neúspěch v NATO s hodnocením českého předsednictví?

Praha - Za nezvolením bývalého českého vicepremiéra Alexandra Vondry do týmu externích poradců šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena stojí podle deníku E15 špatné hodnocení uplynulého českého předsednictví v Radě EU. Novým členem rady se stal místo Vondry polský profesor a expert na bezpečnostní a obrannou politiku Adam Daniel Rotfeld, jediný poradce ze středoevropské postkomunistické země.

S Vondrou se přitom počítalo téměř najisto. V jeho prospěch hovořily především zkušenosti získané v české diplomacii. V letech 2001 až 2002 byl vládním zmocněncem pro přípravu summitu NATO v Praze. 

Poradní tým má alianci dodat nový strategický plán. Možnost nominovat svého zástupce do rady má každý, z osobností si poté vybírá sám Rasmussen, který se ujal vedení aliance 1. srpna a v úřadu vystřídal Nizozemce Jaapa de Hoop Scheffera. 

Rotfeld strávil v diplomatických kruzích řadu let. Nyní vede mezinárodní konzultační výbor v polském ústavu mezinárodních vztahů a je členem výboru poradců generálního tajemníka OSN pro otázky odzbrojení. Od ledna do října 2005, kdy působil jako polský ministr zahraničí, zřídil varšavskou skupinu pro posuzování reformy OSN.

Poradci šéfa NATO

Madeleine Albrightová (bývalá ministryně zahraničí USA, předsedkyně týmu (USA)
Jeroen van der Veer (prezident a výkonný ředitel Royal Dutch Shell, místopředseda (Nizozemsko)
Giancarlo Aragona (Itálie)
Marie Gervais-Vidricaire (Kanada)
Geoff Hoon (Velká Británie)
Ümit Pamir (Turecko)
Fernando Perpiñá-Robert Peyra (Španělsko)
Hans Friedrich von Ploetz (Německo)
Bruno Racine (Francie)
Aivis Ronis (Lotyšsko)
Adam Daniel Rotfeld (Polsko)
Yannis-Alexis Zepos (Řecko)