Nemocnice podala na zkorumpovanou lékařku trestní oznámení

Brno - Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně podala trestní oznámení na lékařku, která přiznala, že bere úplatky od farmaceutických firem. Nemocnice lékařku podezřívá ze spáchání trestného činu příjímání úplatku. Na případ upozornili Reportéři ČT, když zjistili, že dermatoložka Eliška Jugová od farmaceutické firmy Novartis inkasovala až 10 000 korun měsíčně a další dárky za to, že předepisuje její léky.

Jugová se k přijímání úplatků přiznala před skrytou kamerou. Protikorupční policie zatím shromažďuje podklady, trestní stíhání dosud nezahájila. Kdyby se tak stalo, hrozí podle trestního zákoníku lékařce u soudu za příjímání úplatku až tříleté vězení nebo zákaz činnosti. Pokud by soud uznal, že šlo o závažný případ, může být trest i vyšší.

Podle ředitele nemocnice Petra Košky už lékařka v nemocnici nepracuje. Poté, co událost vyšla najevo, ji ředitel s okamžitou platností propustil. „Musím říct, že mě to překvapilo. Zejména ta suverenita paní doktorky,“ řekl Koška. Nemocnici je podle něj současná situace nemilá. Česká lékařská komora na lékařku podala disciplinární stížnost a informace o případu si nyní shromažďuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Jugová falešné dealerce farmaceutické firmy Novartis do skryté kamery řekla, že za každého pacienta, který se bude půl roku léčit přípravkem Lamisil proti plísním, dostávala 250 korun měsíčně. Farmaceutické firmy jí prý také dávaly dárky, jednou jí i proplatily notebook. „Já jsem 15 let brala 250 korun za jednoho nasazeného pacienta, za cyklus tří měsíců. To jsem dostávala každý měsíc pravidelně na hotovosti do ruky,“ řekla Jugová.

Farmaceutická firma Novartis
Zdroj: ČT24