Median: ČSSD předběhla v preferencích Topolánkovu ODS

Praha - Sněmovní volby by podle červencového výzkumu veřejného mínění společnosti Median vyhrála ČSSD se ziskem 34,8 procenta hlasů, druhá ODS by zaostala o 3,4 procenta. Velké parlamentní strany si tak, alespoň podle Medianu, v prvním prázdninovém týdnu vyměnily pozici oproti červnovému průzkumu. Třetí by se do sněmovny dostali komunisté s 11,9 procenty, čtvrtí lidovci se ziskem 7,8 procenta. Křesla ve sněmovně by získala ještě strana TOP 09 díky 6,5 procentu voličů, naopak místo by už nezbylo na zelené. Agentura však uvádí, že statistická odchylka u velkých stran činí až 4 procenta u velkých stran, 2 procenta u těch menších. Volební model zahrnuje voliče, kteří by šli k volbám a jsou rozhodnuti, jakou stranu by volili.

V porovnání s červnovým modelem Medianu ČSSD meziměsíčně posílila o téměř dva procentní body a vrátila se zpět na první místo, zatímco preference ODS klesly o zhruba tři procentní body. TOP 09 svůj zisk oproti červnu zdvojnásobila.

Podpora ostatních, neparlamentních stran, byla v červenci 5,3 procenta, což znamená pokles o zhruba tři procentní body. Jedno procento by získala Dělnická strana, o jejíž zrušení se snaží vláda kvůli napojení strany na neonacisty.