Heparinový vrah dostal doživotí

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové odsoudil bývalého zdravotníka Petra Zelenku k doživotnímu trestu vězení. Soud ho shledal vinným ze spáchání sedmi vražd a deseti pokusů o ně v havlíčkobrodské nemocnici. Výjimečný trest si Zelenka odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Rozsudek dal za pravdu státní zástupkyni Lence Faltusové, která ve své závěrečné řeči popsala detailně všech 17 Zelenkových skutků jako plně prokázané a žádala pro něj doživotí. „Jeho jednání ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky nelze srovnat s žádnými činy v minulosti,“ prohlásila Faltusová. Zelenkovo jednání bylo podle ní vysoce společensky nebezpečné, protože se svých skutků dopouštěl na nemocných bezbranných lidech, u kterých bezpečně znal jejich zdravotní stav. Zelenka podle ní porušil povinnosti středního zdravotnického pracovníka, který sám od sebe nesmí podávat jakékoliv léky.

Soud měl podle Faltusové k dispozici dostatek důkazů a obžalový prý dobře věděl, co dělá. Účinky heparinu mu byly známé a je příčetný. Faltusová ho označila za morálně zvrhlého člověka.

Advokát Zelenky Jan Herout vyjádřil lítost nad tím, že soud nepovolil komplexní vyšetření psychiatry a ani posudek hematologa, jak žádal. Podle něj je Zelenka nemocný a postižený člověk. Soud vyzval, aby jednání Zelenky překvalifikoval na ublížení na zdraví. Herout také kritizoval poměry na havlíčkobrodském ARO. Podle něj se tam nevedla evidence léků a lékaři náhlá úmrtí nezkoumali. Kdyby prý na oddělení bylo vše v pořádku, došlo by maximálně k jednomu nebo dvěma skutkům. Primář Pavel Longin na dotaz České televize ale toto obvinění důrazně popřel.

Zelenka se pozůstalým, z nichž někteří líčení sledovali, omluvil. „Nevím, co se to se mnou stalo,“ řekl.

Líčení se Zelenkou začalo 21. ledna. Bývalý zdravotník se přiznal, že pěti pacientům opravdu heparin podal, u ostatních se prý už nepamatuje. Lék jim aplikoval proto, aby zažil akci. Pacienti kvůli bezdůvodnému podání heparinu vykrváceli. Zelenka během projednávání obvinil policisty, kteří ho vyšetřovali, že na něj vyvíjeli psychický i fyzický nátlak. Dva vyšetřovatelé byli proto předvoláni, jeho obvinění ale popřeli.

Na podezřelá úmrtí v nemocnici v Havlíčkově Brodě upozornil primář tamního ARO Pavel Longin. Odhalení podávání heparinu podle něj trvalo několik měsíců a nebylo jednoduché. U soudu Longin vypověděl, že Zelenka byl nadprůměrně aktivní a dlouhou dobu bezproblémový zaměstnanec.

Během roku 2006 si primář Longin všiml, že na jeho oddělení dochází k většímu výskytu poruch srážlivosti krve, než je obvyklé. Vždy se však údajně našlo vysvětlení, proč pacient mohl zemřít. Podezření na chybné dávkování heparinu začal mít Longin v srpnu téhož roku. Poté zjistil, že vždy, když k podezřelým úmrtím došlo, měl službu Petr Zelenka. Svá zjištění oznámil vedení nemocnice, které dalo Zelenkovi výpověď a vše oznámilo policii. Zelenku kriminalisté zatkli v prosinci 2006 v jeho novém pracovišti, jihlavské nemocnici.  
 
Podle znalců je jednatřicetiletý Zelenka duševně zdravý a za své činy odpovědný.

UR 7.2.2008
Zdroj: ČT24