Zbraňová amnestie skončila rekordním výsledkem

Praha - Lidé odevzdali v rámci takzvané zbraňové amnestie 7 897 nelegálně držených zbraní. Amnestie byla vyhlášena 1. února v souvislosti s novelou zákona o zbraních a skončila 31. července. Na policejní služebny doneslo nelegální zbraně přes šest tisíc lidí. Policie zbraně stále ještě prověřuje. Těch, které neprošly expertizou, eviduje zatím 49. Se žádnou nebyl spáchán trestný čin, ale byly například jejich majiteli odcizeny.

Při amnestii mohou lidé odevzdávat nelegální zbraně, aniž by za to byli potrestáni. Letos odevzdali dvakrát více zbraní než při předchozích amnestiích v letech 1996 (3 704 zbraní) a 2003 (4 192). „Letošní amnestie je naprosto rekordní,“ komentuje čísla Milan Komárek, ředitel policejní služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Cílem amnestie je snížit počet nelegálně držených zbraní ve společnosti. „Vysvětlujeme si to rostoucí důvěrou v institut amnestie a také v policii,“ dodal Komárek.

Stanislav Gibson ze sdružení Lex:

„Je přeci pochopitelné, že pokud budete chtít někoho zabít, nebudete jako kamikadze, abyste se po činu sebral a snažil se zbraň legalizovat. To by udělal jen blb.“

V Česku je oficiálně držených zbraní přes 650 tisíc, počty zbrojních průkazů přibližně poloviční. Odhady celkového množství zbraní ve společnosti ale mluví až o dvojnásobném počtu. Policisté za rok přijdou na stovky nelegálních zbraní. Letos jich zatím zabavili 215, loni 446 a předloni 451. Za držení zbraně bez povolení hrozí jejímu majiteli až pětiletý trest.

Při amnestii je možné zbraň zlegalizovat 

„Pokud se neukáže, že zbraň má někde jiného vlastníka nebo s ní byl spáchán trestný čin nebo přestupek, může si daná osoba zbraň zlegalizovat,“ vysvětluje princip amnestie Veronika Benediktová, mluvčí Policejního prezidia ČR. Policistům nosili lidé převážně zbraně z kategorie C, což jsou například opakovací nebo samonabíjecí dlouhé zbraně a plynové zbraně. Odevzdali jich 3 700. Výjimkou nebyly ani zakázané vojenské zbraně. Těch bylo odevzdáno 580. Policie vystaví na odevzdanou zbraň potvrzení o převzetí do úschovy. Ověří si, zda zbraň nemá svého vlastníka, a vyhlásí pátrání po původu odevzdané zbraně. Zároveň ji předá ke kriminalistické expertize, aby vyloučila podezření, že s touto zbraní někdo spáchal trestný čin nebo přestupek.     Jsou-li výsledky šetření negativní, považuje policie člověka, který zbraň odevzdal, za jejího vlastníka. Ten může do dvou měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících k držení zbraně.


Nejvíce zbraní lidé odevzdali na služebnách ve středních Čechách, Praze, Jihomoravském kraji a jižních Čechách. Mezi zbraněmi se ukázaly také unikátní kusy, například revolver Steyr, jehož cena se odhaduje na 300 tisíc korun. Na služebnách se objevily také kulomet či kanón.

Policie ovšem čelí kritice kvůli tomu, že expertizy odevzdaných zbraní trvají déle, než stanoví zákon. Podle policejního prezidia ale na práci nestačí kapacity pracovišť, která musí v první řadě zvládat běžný provoz. Někteří proto navrhují, aby zbraňová amnestie byla permanentní. „My jsme navrhovali, aby amnestie byla stálá. Uvedu příklad, na půdě najdete starou zbraň, střelbyschopnou, tak ji zlegalizujete,“ říká Stanislav Gibson, výkonný ředitel sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX.