ODS ukázala smlouvu na nájem toskánské vily

Praha - Vila, ve které trávil v Itálii dovolenou předseda ODS Mirek Topolánek a jeho přítel Marek Dalík, patří lichtenštejnské firmě Raben Anstalt. Kdo se však skrývá za ní, není jasné. Koupi vily pro tuto společnost ovšem zprostředkoval bankéř vlivné česko-slovenské finanční skupiny J&T Ondřej Popelka, který byl k podpisu smlouvy zplnomocněn. Dalík prý o žádném propojení s J&T neví, podle smlouvy za pronájem vily zaplatil za celý červenec Raben Anstalt celkem 770 tisíc; vyplývá to z nájemní smlouvy, kterou dnes ukázal mluvčí ODS.

Dalík informace z nájemní smlouvy potvrdil. O náklady se prý rozdělil s lidmi, kteří se ve vile vystřídali, byl mezi nimi i šéf ODS. „Bylo to asi 20 lidí, každý zaplatil podle toho, jak dlouho tam byl,“ řekl Dalík. Topolánek už dříve uvedl, že za svou dovolenou v Toskánsku zaplatil zhruba 3300 eur.  

Společnost Raben Anstalt spadá pod společnost Gantnert & Haslert Treuhandanstalt (G&H), která funguje jen jako zastřešující či poručnická firma - zakládá a prodává další firmy. Majitelé z celého světa si je pak kupují, neboť v Lichtenštejnsku se vyhnou placení vysokých daní a navíc nejsou snadno dohledatelní.


Podle Lidových novin ovšem do portfolia G&H spadá kromě Raben Anstalt také další subjekt: J&T BFL Anstalt, což podle deníku potvrzuje napojení na česko-slovenskou finanční skupinu J&T. J&T BFL Anstalt také figuruje ve výroční zprávě celé finanční skupiny. J&T nicméně tvrdí, že vilu nevlastní a ani nestojí za lichtenštejnskou společností Raben Anstalt: „Privátní bankéř J&T byl zplnomocněn k podpisu kupní smlouvy klientem, který není občanem České republiky. J&T ani její představitelé nevlastní žádnou nemovitost na území Itálie,“ uvedla společnost v prohlášení.  

Do Itálie zajeli i Janoušek a Jansta

Do Itálie v době Topolánkovy dovolené zavítali i další lidé, o kterých se dosud nevědělo. Koncem července tam podle Práva přijel kontroverzní podnikatel blízký pražskému primátorovi Pavlu Bémovi Roman Janoušek a vlivný advokát blízký ČSSD Miroslav Jansta. Podle Dalíka se ale o žádných politických ani obchodních věcech nejednalo. „Topolánek neměl takovou dovolenou snad dvacet let a zvlášť po českém předsednictví EU si potřeboval trochu odpočinout,“ uvedl Dalík.

Ten také dnes uvedl, že si vilu pronajal přímo od lichtenštejnské společnosti a o jejím případném napojení na jiný subjekt nic neví. Česká média nicméně spekulují, že angažmá J&T v celé záležitosti není náhodné. Finanční skupina podle nich usiluje o miliardové veřejné zakázky v ČR a potřebuje být zadobře s vládou. Média připomínají, že Topolánek letěl loni
na dovolenou tryskáčem vlastněným J&T. Poukazují také na četné obchodní vazby mezi J&T a energetickou společností ČEZ. To je ale jen jeden scénář, podle druhého pomohl privátní bankéř koupit významnému klientovi vilu a politika v tom nehraje žádnou roli.

ODS se za svého šéfa postavila, například místopředseda Ivan Langer uvedl: „Mne zajímá to, zda pobyt byl zaplacen, či nikoliv. Odpověď, kterou jsem dostal, zní: byl.“ Do šéfa občanských demokratů se ale pustil Jiří Paroubek (ČSSD), Topolánek by prý kromě účtů měl vysvětlit i pozadí společné dovolené s lobbisty. „Ty nechutnosti se vcelku valí každým dnem na předsedu ODS a je mi ho lidsky líto, ale myslím, že si to způsobuje sám, že by měl hovořit otevřeně o těch věcech,“ uvedl Paroubek.