Pohřební průvod míří do Rumunska, Romové zaplatili převoz ze svého

Praha - Příbuzní romského mladíka, který v pondělí zemřel ve vinohradské nemocnici, nakonec sami shromáždili všechny finance potřebné k odvozu jeho těla. Finanční pomoci, o které dnes rozhodl pražský primátor Pavel Bém, tedy nakonec nevyužili. Odvoz vyjde zhruba na 90 tisíc korun - peníze Romové částečně měli, zbylé získali ze sbírky ve své vlasti. Skupina asi padesáti Romů přebývala v parčíku před nemocnicí a vyřizovala celý den formality k odjezdu. Nakonec se kolona aut za hlasitého troubení vydala před 17:30 na cestu do Rumunska, vezou s sebou i rakev s ostatky. V parku před nemocnicí, kde přebývali od pondělí, bylo po jejich odjezdu čisto, odpadky naskládali Romové do pytlů u odpadkových košů.

O zajištění pomoci s rodinou před nemocnicí vyjednávala mimo jiné romská koordinátorka magistrátu Božena Filová. Ta také České televizi potvrdila, že rumunští Romové nakonec nabízenou pomoc magistrátu odmítli. „Třetinu neměli, ale už si ji sehnali. Vše je nyní vyrovnané,“ řekla pro ČT Filová. Rakev odvezl krátce před jednou hodinou Pohřební ústav hlavního města Prahy, který je příspěvkovou organizací města.

Romové předpokládají, že do Rumunska dorazí ve středu. Jeden z příbuzných řekl, že nejprve bude tělo vystaveno v kostele, poté bude podle tradice uloženo tři dny doma. Pohřbeno bude tedy teprve zhruba za čtyři dny.

Mladík podle všeho nebyl pojištěn, takže rodina bude muset lékařskou péči zaplatit. Náklady za pobyt u podobných pacientů se přitom pohybují od 80 tisíc do 100 tisíc korun denně. Nemocnice nyní zjišťuje od rumunského velvyslanectví, zda přece jen neměl chlapec pojištění v Rumunsku.

K problematice se vyjadřovali jak politici, tak zastánci práv menšin. Úřady i policie ale do věci nechtěly příliš zasahovat, snad proto, aby nedávali důvod k rasové nesnášenlivosti některých lidí. Na situaci se ale stejně chtěla zviditelnit krajně pravicová Dělnická stana.

Mladík se mohl ucházet o královský titul

Příbuzní z Rumunska i odjinud přijeli do ČR mladíka podpořit poté, co se předminulý týden málem utopil ve Staré Boleslavi. Na klinice anesteziologie a resuscitace ležel mladík od středy 22. července. Stav pacienta byl po celou dobu hospitalizace kritický. Přes veškerou snahu lékařů hoch v pondělí odpoledne zemřel. Chlapec byl pro rumunské Romy důležitý, měl se stát nástupcem svého otce a údajně se mohl ucházet o královský titul.

Případ Romů také ukázal, že Česko není na rozdíl od některých jiných evropských zemí na pobyt kočujících lidí nijak připravené. Například v Británii nebo ve Francii existují pro kočovníky kempy u dálnice, kam mohou se svými karavany přijet a nějaký čas zde pobývat. Čeští Romové nekočují, kočování bylo v Česku zakázáno v 50. letech minulého století.