Průzkum předpovídá drtivé vítězství ODS

Praha - Předvolební průzkum katedry politologie Filosofické fakulty Univerzity Palackého ukázal překvapivě velký rozdíl mezi hlavními rivaly. ODS by podle něj získala podporu 33,7 procenta voličů, sociální demokraté zaostávají o 8,6 procenta. Třetí skončila v průzkumu KSČM s 12,6 procenty a na čtvrté místo se protlačila nová formace TOP 09, které vyjádřilo podporu necelých deset procent dotázaných. Poslední stranou, která by překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, jsou lidovci, kteří ji překročili o 0,7 procenta. Statistická odchylka u průzkumu činí dvě až tři procenta, zúčastnilo se ho 800 respondentů. Účast ve volbách by se mohla přiblížit 65% hranici.

Podle orientačního přepočtu na mandáty by ODS mohla sestavit většinovou vládu se stranami TOP 09 a KDU-ČSL, takový kabinet by disponoval pohodlnou většinou 113 poslanců. Levicová koalice sociálních demokratů a komunistů by podle průzkumu většinu ve sněmovně neměla. Občanští demokraté by získali 77 křesel, sociální demokraté 58 mandátů, komunisté by měli ve sněmovně 29 poslanců, TOP 09 23 a lidovci 13.


Zvláště u nového uskupení TOP 09 je ale voličské jádro velmi slabé, příznivci strany uváděli, že by stejně tak mohli volit ODS nebo lidovce. „Slabé voličské jádro je u tak nového politického subjektu přirozené. Strana musí být mnohem opatrnější než zavedené strany, pokud nechce voliče ztratit. Na druhé straně má obrovský potenciál pro získání nespokojených voličů, zejména ODS,“ uvedl politolog Pavel Šaradín z olomoucké univerzity. Nová strana TOP 09 přitom podle mínění přebrala voliče hlavně z řad stoupenců ODS.

Průzkum také zjišťoval, jak jsou populární lídři stran. Nejdůvěryhodnějším se stal bývalý šéf české diplomacie a nyní jednička TOP 09 Karel Schwarzenberg, za ním je předseda Strany zelených Ondřej Liška. Nejméně důvěryhodným je předseda komunistů Vojtěch Filip, před ním je šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Orientační přepočet na mandáty
Zdroj: ČT24