Po vichřici je v severních Čechách poškozeno asi 100 hektarů chmelnic

Žatec - Škody způsobené přívalovými dešti a silným větrem, který se minulý týden prohnal přes Českou republiku, začínají v těchto dnech sčítat i pěstitelé chmele. Nejvice byli postiženi majitelé na Žatecku, Rakovnicku a Roudnicku. Poslední odhady mluví až o sto hektarech zničených chmelnic. Další škody pak napáchaly bouřky s krupobitím na konci května, jen na Lounsku tehdy poškodily 250 hektarů.

Silný vítr poškodil konstrukce, ke kterým se chmel přivazuje, a rostliny popadaly dolů. Sklizeň proto bude mnohem náročnější. Podle předsedy Sdružení pěstitelů chmele Jindřicha Pázlera nemá u zhruba poloviny popadaných chmelnic vůbec význam je česat. Zemědělci by mohli podle prvotních odhadů zachránit asi 20 % úrody na popadaných chmelnicích, ale jen u nejranějších odrůd. Bouřky totiž přišly v době, kdy chmel začal teprve kvést.

Podle pěstitelů je navíc sklizeň popadaného chmelu mnohem náročnější na ruční práci, a tedy i nákladnější. Hlavně menší pěstitelé tak utrpěli velké škody. Majitelé velkých chmelnic bude mnohem víc stát jejich obnova, náklady na jeden hektar se totiž pohybují kolem půl milionu korun. „Tam jde o to, že postavení nové konstrukce stojí mnohem více, než kolik pojišťovna uhradí za tu konstrukci starou,“ vysvětluje předseda žateckého chmelařství Zdeněk Rosa. Podle Čestmíra Hesse ze žatecké agrární komory pak musí pěstitelé počítat s tím, že z poškozených chmelnic nejméně dva roky nebudou žádné výnosy.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)


Oči všech chmelařů se proto v těchto dnech upírají k nebi, jejich ztráty by totiž částečně mohla vynahradit výjimečně dobrá úroda. Jenže tu můžou ohrozit další přívalové deště nebo vichřice. Příští tři týdny budou rozhodující. Podle Jindřicha Pázlera to zatím vypadá, že by mohla být úroda dobrá. Ideální počasí by podle chmelařů vypadalo asi takto: jednou týdně déšť a teploty kolem 25 °C.  

Loni sklidili pěstitelé 6 752 tun chmele, což bylo o pětinu více než v roce 2007. Zvýšil se také výnos na hektar, který loni dosáhl 1,27 tuny, meziročně o 0,23 tuny více. Úrodu, stejně jako obsah hořkých látek, pozitivně ovlivnily příznivé klimatické podmínky. Česko patří celosvětově mezi chmelařské velmoce, celkovou výměrou chmelnic jsme na čtvrtém místě za Německem, USA a Čínou.

Silný vítr poškodil chmelnice
Zdroj: ČT24