Jurásková rozdá projektům 1,8 miliardy korun z evropských fondů

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dá 1,8 miliardy korun z evropských fondů do rozvoje screeningových programů na včasné odhalení rakoviny, do modernizace vybavení specializovaných center a také do prevence zdravotních rizik a sledování kvality a nákladovosti systému veřejného zdraví.

Nové výzvy navazují na předchozí čerpání ve výši 1,95 miliardy korun, z nichž ministerstvo podpořilo 24 projektů komplexních onkologických a traumatologických center.

Kam půjdou evropské peníze

- 813 milionů korun na projekty řízení kvality
- 668 milionů korun na prevenci
- 340 milionů korun na vybavení onkologických center 

Marek Šnajdr ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

První náměstek ministryně Marek Šnajdr ocenil, že evropské peníze půjdou nyní také do prevence. Při výběru příjemců peněz bude podle něj prioritou zlepšení včasnosti záchytu a úspěšnosti léčby nejčastějších nádorů v Česku, jako jsou rakovina tlustého střeva a konečníku, rakovina plic, prostaty a prsu. Šnajdr řekl, že ministerstvo spolupracuje při čerpání fondů EU i s ostatními resorty. Vedle peněz z Integrovaného operačního programu získalo dalších 6,5 miliardy na projekty v oblasti výzkumu a vývoje či managementu lidských zdrojů.

V oblasti kvality zdravotní péče podpoří rozvoj nemocničních informačních systémů a vypracování standardů péče, zhruba stovka standardů by měla být hotova do tří až pěti let, dodal Šnajdr ve Studiu ČT24 Šnajdr.

Do zdravotnictví jdou podle něj i peníze z norských fondů, osm projektů již dostalo 155 milionů korun, uspěly například Ústav péče o matku a dítě a Psychiatrická léčebna Bohnice v Praze. V příštích výzvách budou peníze směřovat do kardiologických a popáleninových center.