Hydrometeorologové chystají lepší výstražný systém

Praha - Příprava výstražného varovného systému před povodněmi má v blízké budoucnosti přijít na zhruba čtvrt miliardy korun. Ministerstvo životního prostředí hodlá na základě letošních bleskových záplav zmapovat a definovat nejrizikovější oblasti. Podle šéfa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Ivana Obrusníka však nedokáží hydrometeorologové spolehlivě předpovědět místo ani čas bouřky s přívalovým deštěm.

„Máme postup na povodně běžného typu, tedy na větších tocích. Takové jsme absolvovali v letech 1997, 2002, 2006. Letos to ale byly poměrně velké povodně na velkém území, které se dosud nevyskytly, a zkušenosti s tím nejsou,“ uvedl v Interview ČT24 Obrusník. Za důvod nepředvídatelnosti označil ředitel ČHMÚ nevyzpytatelnost bouří oproti frontálnímu systému. Na radaru je sice hydrometeorologové mohou vidět, ale každá se pohybuje jiným směrem, pročež není možné předpovědět dráhu, a tedy ani místo a čas dopadu.

V případě vylepšení výstražného systému před bleskovými povodněmi by se podle Ivana Obrusníka měla zrychlit především komunikace z celostátní úrovně k nižším územně-správním jednotkám. „Budeme se snažit, abychom dostali výstrahu na úroveň bývalých okresů, nikoli krajů, jak je tomu nyní. Bude to přesnější,“ uvedl Obrusník a dodal, že na nižší úroveň už se zřejmě není možné dostat.

Interview ČT24

Rovněž šéf ČHMÚ oznámil, že ve spolupráci s Francouzi se chystá do ČR model, který bude přesněji rozlišovat a efektivněji pracovat s bouřkovými jevy. Také by se měla ujasnit komunikační cesta takovým způsobem, aby ke koncovému příjemci varování, tedy k obyčejným lidem, dorazila informace dříve a snáze.

Šéf hydrometeorologů vidí řešení v lokálním výstražném systému

Podle Obrusníka nabízí optimální řešení takzvaný lokální výstražný systém, který jeho úřad navrhl v roce 2002 a v obci Olešnice instaloval. „Tento systém varuje třeba vesnici ležící pod kopcem, kde dojde k přívalové srážce. Na kopcích jsou čidla, která monitorují srážky v průběhu času a za 15 minut to vyhodnocují. Pokud srážky překročí předem nastavený práh, vyšle systém signál na starostu a několik lidí v obci a oni se rozhodnou, zda spustí sirénu nebo ne,“ popsal systém hlavní hydrometeorolog, s tím, že systém vyjde na zhruba 150 tisíc.