Demonstrace ve Svitavách se zúčastnilo zhruba 70 lidí

Svitavy - Ve Svitavách dnes odpoledne proběhl zhruba hodinový protest proti vzrůstajícím aktivitám neonacistů. Zúčastnilo se ho přibližně sedm desítek anarchistů a dalších aktivistů. Aktivisté pochodem uctili památku všech obětí neonacistického násilí po roce 1989. Na akci dohlíželo několik desítek policistů, kteří nemuseli zasahovat.

„Policie průvod monitorovala, během akce jsme neřešili žádný přestupek,“ řekla novinářům mluvčí svitavské policie Anna Štengerová. Podle ní policie měla indicie, že by průvod anarchistů mohli narušit neonacisté, tyto informace se však nepotvrdily. Kromě policistů sledovali průvod anarchistů také pracovníci svitavské radnice. „Nebyl zákonný důvod shromáždění zakázat,“ řekla novinářům Milena Brzoňová z radnice.

V projevu na náměstí jeden z anarchistů připomněl údajně více než tři desítky obětí neonacistů v České republice. „To je hodně vysoké číslo, které je alarmující. Jsem rád, že přišli lidé, kteří se nebojí vyjádřit svůj nesouhlas,“ řekl novinářům pořadatel akce. Na otázku, zda není zklamán nízkou účastí, odpověděl, že více lidí nečekal.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Aktivisté své pochody nahlásili také na příští víkend 

Pochod odpůrců neonacismu se ve Svitavách konal v termínu, kdy skinheadi v předchozích letech pořádali pochod na podporu odsouzeného skina Vlastimila Pechance. Aktivisté své pochody nahlásili také na příští víkend. Skinheadi svou akci, které se loni zúčastnily dvě stovky jejich příznivců, do Svitav svolali na 22. srpna.

Pechanec byl v roce 2003 odsouzen na 17 let vězení za rasově motivovanou vraždu Roma. Podle pravomocného rozsudku Pechanec v červnu 2001 na diskotéce ve Svitavách dvakrát bodl svou oběť nožem do břicha. Třicetiletý muž v nemocnici zemřel. Jeho družka, s níž měl dvě malé děti, podlehla v roce 2002 rakovině.

Vydáno pod