Lékaři doporučují ve vedrech zvýšenou opatrnost

Praha - Česko čekají dnes a ve čtvrtek vysoké teploty, které překročí hodnotu 30 stupňů Celsia. Dlouhodobý teplotní rekord v pražském Klementinu dnes pravděpodobně nepadne, ve čtvrtek by ale mohl být ohrožen. Tropické budou nejen dny, ale i noci - za tropickou noc meteorologové označují takovou, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia. Tropické by měly být noci na čtvrtek a na pátek. Třicetistupňová vedra mohou přinést zdravotní komplikace. Odborníci jako vždy upozorňují na zvýšenou prevenci - vycházet ven v prodyšném oblečení a dbát na pitný režim. Lidé vyššího věku by pak raději - podle vyjádření lékařky Ireny Kudrnovské ve Studiu ČT24 - neměli vycházet z domova vůbec.

„Zavřít okna, případně zatáhnout i žaluzie, aby pražící slunce nezvyšovalo teplotu v bytě, a větrat spíše v noci, kdy je venkovní teplota nižší,“ doporučuje lékařka. Lékařka rovněž dodává, že lidé by měli vypít zhruba 3 litry tekutin, vyjma kávy a polévek. Na otázku, zda je vhodnější studená, nebo teplá sprcha, radí lékařka jít cestou středu: „Vlažná.“

Lékařka Irena Kudrnovská:

„Ozonový index je u nás poměrně velmi vysoký, takže hrozí i nebezpečí onemocnění kůže.“

Kudrnovská pro ČT také varovala před větráky a klimatizací. Nejen, že náhlé změny teploty mohou způsobit nastydnutí, ale také mohou způsobit blokace ochlazených páteřních obratlů.

Zítra může padnout 80 let starý rekord

Na dnešek meteorologové předpovídají až 34 stupňů Celsia, těch nejvyšších hodnot by ale mělo být dosaženo na jihu republiky. Pro Klementinum platí pro 22. červenec rekord z roku 1995, kdy bylo 35 stupňů Celsia. Pro 23. červenec v Klementinu evidují hodnotu rekordu o stupeň nižší, tedy 34 stupně Celsia a naměřili ho shodně v letech 1868 a 1929. Ve čtvrtek by podle dnešních předpovědí meteorologů mělo být až 35 stupňů Celsia.